Mar i cel

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1170 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 14 de diciembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
DEPARTAMENT DE LLENGUA CATALANA I LITERATURA

4t ESO Grup: Nom:

MAR I CEL

1. Classifica els personatges següents a la graella que tens a continuació:

BLANCA, JOANOT, MAHOMET, SAÏD, CATARINA, ROC, ALBERT, MARIA, CARLES, OSMAN, MUSTAFÀ, ALÍ, GUILLEM, MÒLLERA

|PIRATES |CRISTIANS |NO SÓN DE L’OBRA|
| | | |

2. Afegeix els personatges que hi falten a la mateixa graella de l’exercici anterior.

3. L’obra comença just després d’uns fets molt importants que no s’escenifiquen. Explica quins han estat aquests fets.4. A l‘escena V del primer acte, Carles diu el següent:

CARLES i que es diga
Que per ells hi ha rigor! I ha nat a Espanya
tota aquesta gent! Al traure’ls de València
fa vint anys expulsats, com no els hi obrírem
les naus en alta mar! I aquests hi eren;
los deixàrem a Alger: téavui ens paguen.

Explica a quins fets històrics fa referència Carles en aquest fragment i què s’hauria hagut de fer en aquell moment, segons la seva opinió.

5. Just després d’aquest fragment, Blanca, en un llarg monòleg explica que no ha fet mai res per Déu però que està disposada a fer-ho. Què intenta fer Blanca per Déu? Com li surt? Explica detalladament aquest episodi de l’obra.6. Resumeix el contingut del monòleg de Saïd de l’escena XV del primer acte en unes cinc-sis línies (quan explica la història dels seus pares). No oblidis contar el darrer mandat de la mare a Saïd, just abans de morir

7. Descriu detalladament el personatge de Joanot i quins són els fets que el converteixen en renegat per partida doble (i triple!)

8. Digues en quina escena i quinacte Saïd declara el seus sentiments a Blanca.

9. Explica el títol de l’obra.
10. Completa el següent fragment amb algunes de les opcions següents:

1. LA GELOSIA, LA INTRANSIGÈNCIA RELIGIOSA, LA VENJANÇA, LA DIFERÈNCIA DE CLASSES
2. CARLES, JOANOT, FERRAN, MALEK, SAÏD
3. LA FRAGILITAT, LA PURESA, LA FEMENINITAT, L’ESTUPIDESA
4. L’APUNYALEN, REP UN TRET, ES TIRA A LAMAR, ES CLAVA UN PUNYAL.
5. POLÍTIQUES, RELIGIOSES, D’ESTATUS SOCIAL, D’EDAT, IDEOLÒGIQUES.

El final tràgic de l’obra és una conseqüència de ...(1)...........................................que és personificada amb el personatge de .(2)................................................... La mort arriba als protagonistes quan Blanca ..(4)............................................, i Saïd(4)............................................................ amb la seva estimada en els seus braços, fent palès que l’amor entre els dos personatges és totalment impossible a causa de les diferències (5) ................................................................
En cavi, els sentiments de noblesa i valentia, dereconeixement i, fins i tot, admiració envers les virtuts de l’enemic, són personificats en dos personatges: .(2)......................................... i .............................................. i això es veu clarament en dos moments de l’obra. El primer quan veim per primera vegada els dos personatges interactuar sobre l’escenari. I el segon, en el desenllaç de l’obra.

12. Explicaels dos fragments sobre la noblesa i l’admiració envers les virtuts de l’enemic a què fa referència el fragment anterior.

11. És hora de veure si aquesta obra, escrita el 1888 i ambientada en el segle XVII, encara és vigent i parla de temes que avui en dia són actuals; o si, al contrari, es tracta d’una obra antiquada i sense interès per a l’espectador del segle XXI. Llegeix els textos que...