Marc

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (338 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 1 de diciembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
2- La guerra del francès

a) Desenvolupament de la guerra

El dos de Maig de 1808 el poble de Madrid s’aixeca contra l’invasor. La revolta va ser durament reprimida però el moviment s’estendràràpidament per altres ciutats creant les “Juntes provincials” per organitzar la defensa i expulsió de Napoleó. Les Juntes estaven coordinades per la Junta Suprema Central instal•lada a Sevilla.
D’unabanda es va organitzar un exèrcit regular dirigit pel general Castaños, d’altre es van formar grups de guerrillers que fustigaven les columnes de la rereguarda.
La guerra va durar fins 1814 i vaacabar amb la derrota de Napoleó. La victòria va ser possible per l’ajuda de l’exèrcit anglès comandat pel general Wellington i perquè Napoleó va haver de retirar tropes que necessitava per la guerracontra Rússia. Napoleó signa la Pau de Valençai per la que reconeix Ferran VII com a rei d’Espanya.

b) Les corts de Cadis

Durant la guerra la Junta Suprema Central presidida per Jovellanos vaassumir la regència fins que no tornès Ferran VII a qui considerava el rei legítim.
Es van convocar Corts el 1810 i pel setembre es van reunir a Cadis. Allà es va convocar representats de 33 ciutats araó d’un delegat per cada 50.000 habitants. Els diputats reunits durant més de dos anys van elaborar una Constitució que per primera vegada no es votarà per estament si no per cap. La constitució es vaproclamar el 19 de març de 1812 per la qual cosa serà coneguda com “La Pepa”. Serà una constitució referent de marcat caràcter liberal que inclourà:
- Sobirania Nacional (amb dret de vet pel reidurant dos anys)
- Declaració de drets humans
- Sufragi universal indirecte per homes de més de 25 anys
- Divisió de poders
- Monarquia parlamentaria
- Reconeixement de llibertats polítiques (dereunió, d’associació...)
- S’anul•la la Inquisició
També s’inclouran lleis per posar fi a la Societat de l’Antic Règim com la supressió de les Senyories Jurisdiccionals, reformes en l’agricultura i...
tracking img