Marktonderzoek

Páginas: 9 (2096 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2010
Inleiding
Voor het vak marktonderzoek kregen we de opdracht om een kleinschalig marktonderzoek uit te voeren. Tijdens de zoektocht naar een gepast product dachten we spontaan terug aan een les marketing van het eerste jaar business management and entrepreneurship. Daar hadden we een interessant artikel gelezen over de nieuwe Maes met meer karakter. Het leek ons interessant om dit product te gaanonderzoeken.
Stappen marktonderzoek
Maar hoe begin je aan een marktonderzoek? Om op deze vraag een antwoord te krijgen hebben we eerst eens gekeken naar de verschillende stappen in een marktonderzoek.

De eerste stap van het marktonderzoeksproces hoort bij het exploratief onderzoek. Dit onderzoek zoekt als het ware in welke richting de marktonderzoekers moeten zoeken. Het is een oriënterendestap. De kenmerken van exploratief onderzoek zijn: minder structuur, kleiner en minder zeker dan het conclusief onderzoek. Hiermee zullen we dan ook ons marktonderzoek beginnen.
De andere 3 stappen horen thuis bij het conclusief onderzoek. In deze stappen gaat het meer over het verklaren en beschrijven. Dit tweede onderzoek is dan ook groter en onderheven aan heel wat regels wat veelvoorbereidend werk eist.
Voor we echt van start gaan met ons exploratief onderzoek, geven we eerst wat algemene informatie om Maes beter te leren kennen.

Algemene informatie
Maes is één van de grote biermerken in België. Maes wordt gebrouwen door de brouwerij Alken-Maes die gevestigd is in Waarloos. Daar worden ook nog ander bieren gebrouwen zoals: Alken, Ciney en Grimbergen. Er zijn verschillendesoorten Maes bieren maar de meeste gekende is de Maes pils, dit is een blonde pils met een alcoholpercentage van 5,2%.
Geschiedenis
Egried Maes kreeg in 1880 de brouwerij Sint-Michaël te Waarloos. In 1901 namen zijn zonen Ferdinand en Theophiel het roer over. De twee gebroeders doopten de brouwerij om tot ‘Stoombrouwerij Mouterij St-Michaël gebroeders Maes’. Door de vele inversteringen, verbouwingenen overnames groeide de brouwerij, onder invloed van de gebroeders, uit tot een grote speler in de Belgische bierproductie. Tussen 1914 en 1940 steeg de productie van 9200 hectoliter tot 70000 hectoliter.
Later werd de leiding overgenomen door de kleinzonen Michel en Eduard. Maes lanceert in 1930 op de wereldtentoonstelling in Antwerpen met succes het Prima Maezenbier. Meteen een solide basisvoor het pilsbier dat nu onder de naam Maes door het leven gaat.
In 1969 werd Brouwerij Maes overgenomen door Watney Mann uit Londen dat in 1973 zelf werd overgenomen door het Engelse Grand Metropolitan (GrandMet). In tegenstelling tot Watney was Grand Metropolitan een holding die niet alleen brouwerijen in zijn portefeuille had. Toen deze laatste in 1985 te kennen gaf uit de brouwerijsector testappen, kocht Theo Maes de brouwerij terug voor een bedrag van 1,9 miljard Bfr. (ong. € 47 miljoen) door middel van een management buy-out.
In 1988 fuseerde Brouwerij Maes met Brouwerij Alken-Kronenbourg van de Franse voedingsgroep BSN (Boussois-Souchon-Neuvesel). Beide partijen brachten hun Belgische belangen samen in de nieuwe holding, Brouwerijen Alken-Maes. In 1993, na 113 jaar, kwam er eeneinde aan de invloed van de familie Maes binnen het bedrijf. Toen verkocht namelijk Theo Maes zijn aandeel van 25% aan BSN, meteen de grootste aandeelhouder met 85%. In 1995 verkocht BSN alle brouwerijen in Frankrijk, Italië en België aan Scottish & Newcastle uit Groot-Brittannië.
In 2008 werd Scottish en Newcastle op hun beurt opgekocht door Heineken en Carlsberg voor een bedrag van € 10,4 miljard.Na de opdeling kwam Brouwerij Maes, als onderdeel van Alken-Maes, terecht in de Nederlandse groep Heineken.
Relaunch
Iedereen kent ongetwijfeld goed de oude slagzin van Maes: “Maten, makkers, Maes!” Maar op 20 april 2009 heeft Alken-Maes de nieuwe Maes op de markt gelanceerd, ze hebben dus een relaunch uitgevoerd. Hun nieuwe slagzin luidt nu: “'Honderd procent Maes, met meer karakter.”
De...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS