Mayas

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (639 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 17 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
La civilització maia
Índex
1.Localització
2.Llengua
3.Ciència
4.Art
5.Arquitectura
6.Història
7.Cultura
8.Calendari
9.Origen
10.Bibliografia

Localització
Els maies es trobaven amesomèrica que actualment pertany el països de Mèxic, Guatemala, Hondures i Belize. Eren unes tribus indígenes que van ser descobertes al segle XV pels mariners de Cristòfol Colom.

Llengua
Les llengüesmaies són una família lingüística que engloba una trentena d'idiomes parlats per 6 milions de persones ubicades a Mèxic, Guatemala i països fronterers.
La fonologia de les llengües maies destaca pelsclics consonàntics, l'abundància de sons africats i atacs sil·làbics complexos, enfront un sistema de vocals amb cinc fonemes i vocals llargues i breus amb valor distintiu. És una llengua aglutinant.Les llengües maies s'escriuen amb un sistema propi, tot i que moltes compten amb transliteracions usuals a l'alfabet llatí.

Ciència
[pic]

Els maies van desenvolupar el compte zero. Usaven unsistema base de 20 números. També van ser grans astrònoms ja que van crear el seu propi calendari i van descobrir part de l’univers que ara coneixem, sense contar la predicció dels eclipsis i altrescoses per l’estil.

Art
Molts consideren l’art maia de l’era clàssica (200 a 900 dC) com el més sofisticat de l’Amèrica antiga. Només existeixen restes de la pintura avançada dels maies clàssics, lamajoria de les peces trobades són terrisseria funerària i altres peces de ceràmica. Al 2001 es va trobar una tomba reial amb els murals més antics de Guatemala.

Arquitectura
L’arquitectura maiaes caracteritza per construir:
Plataformes cerimonials: eren utilitzades per a cerimònies quotidianes i religioses.
Palaus: grans i decorats, estaven situats al mig de la ciutat.
Piràmides: erengrans i escalonades.
Temples: es trobaven sobre les piràmides per estar més aprop del cel.
Pistes del joc de la pilota mesomericà: una de les activitats d’oci més importants.
Observatoris:...
tracking img