MESOPOTÀMIA DURANT EL TERCER MIL • LENNI

Páginas: 20 (4964 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2013
MESOPOTÀMIA DURANT EL TERCER MIL · LENNI
Antecedents (c. 6000 - c 2900)
Medi ambient
Des de que els documents escrits comencen a tenir algun sentit coherent per a nosaltres, l’antiga Mesopotàmia ja portava més de 2000 anys habitada. En aquella època la costa del golf Pèrsic arribava més al nord i en el pas del temps, els rius Tigris i Èufrates anaven dipositant la major part dels seussediments abans d'arribar al mar, fet que causa seriosos problemes de regadiu i que pot fer que centres habitats de l'antiguitat quedin enterrats sota el fang. Els pantans han constituït un important factor en la història de Mesopotàmia, representen a més una important font de recursos, en proveir canyes, joncs llargs, productes alimentaris i palmera datilera. Al sud no hi ha metalls ni arbres i lapedra existeix només en quantitats insignificants per la qual cosa havien de comprar en altres costats.
El curs dels dos rius no és sempre estable i ha canviat en diverses ocasions. Aquest fet, al costat de les inundacions primaverals i el dipòsit de grans quantitats de fangs, fa que el seu aprofitament per al regadiu es converteixi en una tasca especialment difícil. Un altre perill és el querepresenta la ràpida evaporació de les aigües superficials, que causa la salinització de la son, el que produeix una disminució de les collites.
Desenvolupament de la vida sedentària
La cultura més antiga relacionada és la que data de Samarra, que data del sisè mil·lenni, situada a l'est de l'Iraq. On no és possible conrear normalment i es van trobar sistemes artificials de regadius. La cultura deUbaid, la d'Uruk ve marcada per un canvi de la ceràmica: els recipients sense adorns fabricats al torn substitueixen la ceràmica pintada de Ubaid. Els canvis que assenyalen la seva aparició vénen determinats per la presència de noves tecnologies i nous materials.
El període Uruk Tardà
Als finals de la fase d'Uruk (c. 3500-3200) apareixen els primers documents escrits en forma de pictograma i tambéapareixen enormes estructures rituals. L'aparició de l'escriptura, les complicades edificacions, l'ús de materials d'importació, les refinades obres d'art i l'increment de la població són senyals del sorgiment de comunitats urbanes importants proveïdes d'estructures socioeconòmiques ben desenvolupades. Cap a 2900 les tècniques d'agricultura de regadiu i l'explotació de fonts d'aliments van seraprofitades per grups de poder sorgits en unes quantes ciutats per obtenir una font d'alimentació prou segura com per assegurar-se un excedent important. La complexitat creixent de aquesta organització urbana es veu reflectida en el desenvolupament de l'escriptura.




Les ciutats (c. 2900-2340)
Les fonts i el problema del seu ús
En període d'Uruk Recent se l'ha anomenat protodinástic amb tresgrans divisions. El material escrit es troba distribuït en forma desigual al llarg de tot el període i està format per grup de tauletes procedents de diversos jaciments i corresponent a períodes diferents. Els textos ens il·lustren respecte a l’administració de les grans finques, l’organització militar i laboral del palau i les activitats dels escribes. Els temples eren els propietaris de totesles terres de l'Estat de Lagash. Tots els habitants eren de fet servidors del temple. La propietat privada no existia. "Estat-Temple", que va exercir una influència extraordinària, sobretot entre els teòrics de la formació de l'estat.
Existien dues classes de textos escrits: la Llista de Reis Sumeris que incloïa als monarques de les diferents ciutats des del començament dels temps, classificats comabans i despres del diluvi i l’altre tipus son les epopeies de l’epoca com la de Gilgamesh.
Organització política i social
La ciutat era governada per un rei i tenien un sistema d'assentaments urbans, també una organització militar agrícola capaç de cobrir les necessitats guerreres, alimentàries i industrials d'un estat complex.
Reis i ciutats
Una part de les terres de l'estat pertanyien...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Durante El Llamado Tercer Reich
  • SITUACIÓN ECONÓMICA DE COLOMBIA DURANTE LA GUERRA DE LOS MIL DÍAS
  • Comentario "Política, denuncia y control social: Alemania y Austria durante el Tercer Reich"
  • Lenni Ocupacional
  • Mesopotamia
  • Mesopotamia
  • Mesopotamia
  • Mesopotamia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS