Metodes Inv.Educ. Pac 2

Páginas: 12 (2811 palabras) Publicado: 18 de mayo de 2012
1.- A partir de l’anàlisi del document “El cambio de modelo didactico, un proceso complejo” de Fernando Ballenilla (Annex 3.1).



a) Argumenti quines són les àrees de decisió de Denzin (1978) que apareixen en aquesta recerca etnogràfica. Exemplifiqui-ho fent referència directa al text.


La investigació etnogràfica per a Denzin (1978) per tal de que tinguin rigor científic s’han deconsiderar les següents àrees:


1- Focus, finalitat de l’estudi i qüestions que aborda.

El focus d’anàlisi parteix de l’assessorament a un professor per a el canvi del seu model didàctic.
“ En la actual reforma del sistema educativo existe un acuerdo general que una de las variables fundamentales es el Professor, ya que en definitiva va a ser éste quien interprete y la ponga en practica.”Davant aquesta reforma del sistema educatiu es planteja la finalitat d’adequar el seu comportament professional en el principis de :
a) coneixement de concepcions epistemològiques particulars.
b) experiències practiques anteriors.

Per conèixer aquest nou plantejament la investigació es centrarà en analitzar qüestions fonamentals com :
- Quin és el model didàctic d’un professor?
- Cominvestigar-lo?
- Es coherent el model amb la reforma que es planteja?
- De quines estratègies disposem per a el canvi ?.

2- Model o disseny d’investigació utilitzat i raons de l’elecció.

Dintre de la modalitat d’investigació qualitativa ens trobem davant un model etnogràfic
La consideració d'escenaris escolars en la investigació educacional d'orientació qualitativa constitueix un delstrets que ella ha heretat de l'antropologia, particularment del seu vessant etnogràfica, els mètodes del qual, quan s'apliquen en l'àmbit educatiu consideren a l'escola, concretament a l'aula de classes, com el seu escenari natural, perquè és allí on autènticament es concreta el procés educacional. En el nostre cas estem davant la practica, la acció educativa del professor.
L'investigadoreducatiu, quan adopta una perspectiva etnográfica, es concentra en l'estudi de l'esdevenir quotidià de l'aula de classes, tractant de descobrir els motius, les intencions i el significat que qui actua en aquest escenari: estratègies d'ensenyament i d'avaluació; formes organitzatives de les interaccions didàctiques; llenguatges utilitzats; i actituds, entre altres aspectes.
Ex.: “ explicacions delprofessor “ , “tipos de examens” “organització dels alumnes “ que ens ajudaran a respondre les qüestions que ens plantejaben en l’apartat anterior “ model didactic del professor ...


3- Participants o subjectes d’estudi, escenaris i contextos investigats.

Els model etnogràfic ens porta a centrar-nos en un estudi contextualitzat de la mostra que constitueixen els subjectes ( alumnes de 1r BUP,alumnes de 3r. BUP)

En la investigació s’ha fet entrevista així com observació a classe, no ha estat autoritzat a l’enregistrament en vídeo.
Els escenaris com en tota investigació etnogràfica són els propis de l’hàbitat natural en aquest cas la classe.
El context on s’aborda la investigació es el context escolar.

4- Experiència de l’investigador i actuacions en l’estudi.

Tenint en compteles dades de que disposem penso que l’investigador presenta una amplia experiència per desenvolupar la investigació així com realitzar la entrevista semiestructurada dirigida així com la observació.

5- Estratègies de recollida de dades

La estratègia de recollida de dades s’ha fet a través d’entrevista i l’observació a classe.

Mitjançant la entrevista recollim aspectes subjectius ex. “perquè pensen que el que vam fer al CEIP no es pot aplicar als alumnes de 1r i si als de COU o 3r. ?

Ens permet veure la perspectiva interna del subjecte, sentiments, situacions que ens permetran obtenir informació per el posterior anàlisi de la informació.
Mitjançant la observació i el registre de conductes ens permet no nomès veure al professor l’estil educatiu, la interacció que manté...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PAC 2. Metodes de Recerca
  • Metodes pac 2 uoc
  • pac 2
  • pac 2
  • PAC 2
  • PAC 2
  • Pac 2
  • PAC 2

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS