Mill

Páginas: 3 (667 palabras) Publicado: 29 de septiembre de 2014
MILL
Mill és un filòsof utilitarista. L’ utilitarisme és un corrent filosòfic (més concretament, ètic) que identifica el bé amb la utilitat; és a dir, allò bo és allò útil).
1.- El principifonamental de la inducció
Segons Mill, totes les veritats són obtingudes per inducció (la qual consisteix a extreure afirmacions generals de premisses particulars). Per tant, en tot raonament calenprincipis certs, ja que si un raonament inductiu no parteix de premisses totalment certes, la seva conclusió no podrà ser totalment certa.
La inducció és la generalització de l’experiència: induïmpremisses universals a través de moltíssimes experiències concretes.
Exemple de raonament inductiu:
Premissa 1: Tots els ésser humanss són mortals.
Premissa 2: La Laura Carmona és un ésser humà.Conclusió: La Laura Carmona és mortal.
Com sabem que la premissa 1 és certa? Per l’experiència: tots els éssers humans que coneixem són mortals, i no tenim constància de cap ésser humà immortal.
Per tal quela inducció sigui fiable cal acceptar un principi anomenat “principi fonamental de la inducció”. El principi fonamental de la inducció és el següent: el curs de la naturalesa és uniforme (és a dir, quesempre és igual i mai no canvia).
Ara bé, per tal de poder acceptar com a fiables les dades obtingudes per l’experiència, cal que aquestes dades compleixin quatre normes:
Norma de lesconcordàncies: es reuneixen les observacions en les quals està present el fenòmen, s’analitzen les circumstàncies comunes a totes i s’eliminen les observacions que presenten circumstàncies que no són comunes atotes.

Norma de les diferències: es divideixen les observacions en dos grups: les que està present el fenòmen i les que no hi està present. Així, poden estudiar-se les circumstàncies que poden donar-seamb la presència o absència del fenòmen.

Norma de les variacions concomitants: indicar, per a cada variació del fenòmen, quines són les circumstàncies que varien i quines no varien.

Norma...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Miller
  • Millos
  • Mill
  • Millan
  • Miller
  • Mill
  • Millos
  • Mill

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS