Mines baix emporda

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (863 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 6 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
INTRODUCCIÓ.

La coneixença i l’explotació dels diferents minerals a la comarca del Baix Empordà (majoritàriament galena argentífera i baritina) es remunta a temps immemorials. En una escriptura deconstitució de la “Sociedad de minas Rhodia” es mencionava l’explotació de minerals en la zona de Mont-Ras per part dels romans.

Els romans utilitzaven un mètode d’explotació basat en galeries enpla inclinat d’una amplada no superior als 70 centímetres, just perquè hi poguessin accedir els esclaus que extreien el mineral.

En el llibre de Pella i Forgues “Història del Ampurdán” del 1980,es cita una conversa extreta d’un document de l’arxiu de la Corona d’Aragó, on el rei Martí l’Humà senyalava al procurador general l’existència de jaciments minerals de gran interès econòmic a la zonade Mont-Ras i Llofriu.

Per altra banda, aquest mateix historiador en el seu llibre “Història del Ampurdan” indica que la caça i la mineria eren els únics recursos de benestar material dels primerspobles civilitzadors de la comarca empordanesa, citant a més dels romans, les extraccions de terra “argilosa” del cim dels Queramanys per a la indústria ceràmica per part d’aquestes primerescivilitzacions.

Durant la invasió francesa també foren explotats tot un seguit de jaciments per tal d’obtenir plom i quars, materials molt valuosos durant aquella època per a les seves finalitatsbèl·liques. Una curiositat que diferencia als francesos era el costum que tenien d’excavar els pous d’accés a la mina de secció perfectament quadrada, vistos en planta. Normalment els pous principals i deventilació construïts per les societats mineres que explotaren les mines posteriorment, eren de secció circular vistos en planta, per raons d’estabilitat i comoditat.

L’època de més esplendor de lamineria a la comarca del Baix Empordà es dóna des de mitjans del segle XIX fins a principis del segle XX, on trobem la major varietat i número d’explotacions mineres en funcionament.

Entre 1841 i...
tracking img