Mitjans escrits

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 8 (1949 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 16 de junio de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Pràctica 3

1. Fixeu-vos en les dues pàgines del diari La Vanguardia on es dóna informació sobre el terratrèmol d’Haití. Busqueu el següent:

- Exemples per al codi lingüístic i icònic:

Són exemples de codi lingüístic el titular, el cos de les notícies i els peus de fotografia. També el nom del periodista i el càrrec específic d’aquest.
Pel que fa al codi icònic, ho són les imatges, lesfotografies de la notícia i la del perdiodista que l’ha escrit.

- Identifiqueu (si n’hi ha): paraigua (cintillo), filet (filete), corondell cec (medianilla), corondell (corondel), subtítol (subtítulo) i peça (despiece).

Paraigua: Sí que n’hi ha. És l’avanttítol que introdueix un tema, en aquest cas, “Tragedia en el Caribe. El foco de la miseria. ” i també “Tragedia en el Caribe. Elhorizonte de reconstrucción. ”

Filet: línia gruixuda que separa el text. “La UE ayudará...” i “Francia critica la “invasión” ...”.

Corondell cec: l’espai buit entre les columnes, la separació que hi ha entre aquestes. Sí que n’hi ha.

Subtítol: “ “No podemos sobrevivir solos”, afirma Préval...”.

Peça: Ho és el quadre que apareix a la notícia separat de la resta del text per un quadre decolor gris on hi posa, “Ejercito de E.E.U.U.”

Ara mireu la peça del TN. Identifiqueu-ne les principals característiques. Useu el material que es va explicar a classe i que teniu penjat al campus virtual o bé altres eines, com els diccionaris en línia (Enciclopèdia Catalana, Termcat, etc.)

És tracta d’una notícia amb una estructura molt clara i fàcil d’entendre. Està construïda amb un vocabularisenzill però específic. El resum que es fa al final de cada notícia facilita a l’espectador recordar els punts importants de l’esdeveniment.

2. Transforma les següents oracions usant l’estil directe o indirecte, segons s’indiqui. Ajudeu-vos del material explicat a classe i que teniu penjat al campus virtual:

1.- Joan Laporta (estil directe)
no vull precipitar-me perquè no tinc res deciditi, a més, és una decisió que em crea molt de respecte perquè jo no he fet mai de polític.

L’ex president del FCB, Joan Laporta, va dir “ No vull precipitar-me perquè no tinc res decidit i , a més, és una decisió que em crea molt de respecte perquè jo no he fet mai de polític”.

2.- Aníbal Cavaco Silva, president de Portugal (estil indirecte)
Parlar d’integració política entre Portugal iEspanya seria perdre el temps
El president de Portugal, Aníbal Cavaco, va declarar que parlar d’integració política entre Portugal i Espanya seria perdre el temps.

3.- Bruno Rodríguez, canciller cubà (estil directe)
No son presos de conciencia sino personas que han delinquido y han sido juzgadas con garantías
Bruno Rodríguez, canciller cubà, va afirmar: “No són presos de conciencia, sinópersones que han delinquit i han estat jutjades amb garanties”.

4.- Joel Joan, actor (estil indirecte)
La meva pel·lícula va d’un tio que toca la pera els veïns tot el dia.
Joel Joan, actor català, desvelava la sinopsi de la seva pel·lícula, que tracta d’un noi que molesta als veïns tot el dia.

5.- Fernández Toxo, secretario general CC.OO. (estil indirecte)
¡Jamás apoyaremos una reforma laboralque condene a los jóvenes a los contratos basura!
El secretari general de CC.OO., Fernández Toxo, afirmava que mai recolzaria una reforma laboral que condemni als joves als contractes escombraria.
6.- José Luís Rodríguez Zapatero (estil directe)
perquè cal una Espanya forta, reformarem el mercat de treball i vendrem la nostra marca a tota Europa.
El president d’Espanya, José Luís RodríguezZapatero, declarava: “reformarem el mercat de treball i vendrem la nostra marca a tota Europa, perquè cal una Espanya forta”.

7.- Veí d’una dona víctima de violència domèstica (estil indirecte)
Vam sentir uns crits de l’hòstia, però una cosa... I quan vam obrir la porta, el tio aquest que han detingut va sortir corrent. Però abans s’hi va discutir amb ella, una discussió tremenda... I ja...
tracking img