Modernisme a Catalunya

Páginas: 3 (637 palabras) Publicado: 24 de abril de 2013
L'EUROPA DEL MOMENT
- A les darreries del XIX hi ha una època de creixement, amb la naixent industrialització, les colonitzacions d'Àfrica i Amèrica, l'expansió econòmica, la bonança política, elsavenços científico-tecnològics i el gran creixement demogràfic.
- En canvi, entre 1900 i 1940 es produeixen crisis de tots tipus: la 1ª guerra mundial (1914-1919), l'augment del socialisme il'anarquisme, les primeres organitzacions sindicals... La Revolució Russa del 1917 fa néixer la URSS. També neix el feixisme de Benito Mussolini a Itàlia, i el nacionalsocialisme d'Aldolf Hitler a Alemanya.LA LITERATURA MODERNISTA A EUROPA
-En Literatura hi ha un seguit de corrents caracteritzats per l´horror cap a la ciència i la tècnica. Utilitzen el somni, la llibertat, l´espontaneïtat, lasinceritat, l'irracionalisme, la malenconia, l´individualisme. Estan fascinats per la natura, però també per la necrofília (tot allò relacionat amb la mort).
-Hi ha dos tipus de posicions envers lahumanitat: alguns modernistes pensen que l´art no pot transformar la societat ( i d´això se´n diu una actitud estètica), i llavors decideixen viure en una torre d´ivori, rebutjant les normatives, buscantl´art-total, que reuneix diversos arts o gèneres en una sola obra (òpera, teatre, cine, fotografia, poemes en prosa) i s´evadeixen amb Paradisos artificials.
-En canvi, hi ha altres artistes modernistesque pensen que l´artista és un superhome, una mena de guia, profeta o messies salvador de la societat . Per tant, la seva funció és la d'ensenyar el veritable camí a la resta de la gent i, enfracassar, se senten frustrats o menyspreats.
F. Nietzsche, el filòsof que va crear la teoria del superhome
UNA MANERA DE SER...
- En general, el modernista típic de l'època té una actitud rebel, encaraque de vegades és només una "posa". Gasta un posat melangiós (el famós "spleen" de Charles Baudelaire). Fa viatges-fugida cap a l´estranger, se suïcida, és afí a l´anarquisme.
-Duu una vida...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL MODERNISME
  • Modernisme
  • Modernisme
  • el modernisme
  • El Modernisme
  • modernisme
  • Modernisme
  • modernisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS