Modernisme a osona

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1420 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 15 de diciembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
I- INTRODUCCIÓ:
1.1. El modernisme:
El Modernisme va ser un moviment cultural, que va sorgir a la fi del segle XIX i al començament del segle XX a Europa. El modernisme es coneix a d'altres països com a Art Nouveau a França i a Bèlgica, Modern Style a Anglaterra,Tiffany als Estats Units, Jugendstil a Alemanya, Sezessionstil o Wiener Sezession a Àustria, Style 1900, Style Noville, Florale, iStile Liberty a Itàlia.
Malgrat que aquest moviment cultural de recerca de noves formes i expressions afecta a totes les manifestacions de l'art i el pensament, és en l'arquitectura i les arts plàstiques on el moviment té més èxit. El Modernisme és un moviment que va adquirir gran èxit a tota Europa, però els historiadors no solen considerar-lo un estil sinó un moviment cultural, que dona peu almoviment modern i al funcionalisme. La cronologia és curta però al mateix temps intensa.
El mot Modernisme, apareix quan grups d’escriptors i artistes, volien revitalitzar la cultura que era molt arrelada en el passat, en el cas de Catalunya, passa amb la Renaixença, on els escriptors i artistes volen trencar amb aquesta última etapa i modernitzar la cultura, volen trencar el conservadorisme.Aquest moviment té l’afany de canvi, ser nou , modern i innovador. Els autors pretenien expressar la voluntat de renovar tota la cultura.
El Modernisme, té dos corrents ideològics que són el Regeneracionisme que s'oposava al conservadorisme de la burgesia, va intentar, a partir de l'art, regenerar les masses incultes i volien canviar la societat a través de l'art. L’altre corrent és l’Esteticisme,que donava l'esquena a la societat. L'art era el seu refugi i la seva religió, una forma d’evasió.
El Modernisme a Catalunya va néixer a finals del segle XIX, entorn d’una revista “l’Avenç”, aquesta recollia els articles de caràcter més innovador de l’època. Els autors o redactors de la revista “l’Avenç”, trobaven la renaixença massa endarrerida, popular, pagesa i provinciana. El canvi afecta atotes les arts i sectors(societat, art, literatura, etc.)
A Catalunya és un procés de transformació de la cultura catalana de finals del segle XIX fina a principis del segle XX, per passar d’una cultura més novatosa, canviant i nacional. Al 1884, és el primer cop que s’utilitza el terme “modernisme”, en un escrit a la revista “l’Avenç”. Era la primera vegada que col•lectivament, escriptors iartistes catalans prenien consciència de que eren catalans i tots junts volien aconseguir els mateixos objectius, modernitzar la cultura catalana. El modernisme és producte d’una societat burgesa, que vol allunyar-se d’Espanya, que viu un període d’estancament econòmic, que també coincideix amb la pèrdua de les últimes colònies que li quedaven, Cuba, Puerto Rico i Filipines, i trencar amb la renaixença.El modernisme és un sinònim de progressisme i de regeneració.

Al principi del modernisme a Catalunya, als politics més conservadors, els industrials i les classes més adinerades com els burgesos, creien que els joves modernistes eren “desequilibrats i fins i tot els havien anomenat bojos” mentre que per els artistes els burgesos era l’antítesi de tot allò que pogués tenir valor. És per aixòque al principi del modernisme va néixer marcat pel signe de ruptura entre l’artista i la societat. Cal destacar que molts d’aquests artistes pertanyien a la classe social burgesa, però no volien seguir el mateix camí que els seus pares i es volen dedicar ha allò que realment els hi donava bé, l’art en tots els àmbits, un camí que a les famílies no els hi semblava bé i per això també va estarcausada aquesta ruptura inicial. Aquest és el cas de molts artistes, escriptors, arquitectes i etc, com Santiago Russiñol, Ramón Casas (aquests dos, van ser els creadors de les festes modernistes, que volien donar a conèixer el modernisme) o Joan Maragall. Més tard la burgesia comença a entendre la visió dels modernistes i és quan comença l’expansió del Modernisme.
Pel que fa a l’arquitectura,...
tracking img