Molière

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 7 (1716 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 9 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Molière
El seu nom real era Joan Babtiste Poquelin.
Antecedents: la commedia de l’arte
Eren companyies italianes del segle XVI.
A l’època medieval, arte significa ofici.
Eren actors professionals que feien un teatre que es diferenciava del teatre d’aficionats (actors que es dediquen professionalment).
Aquestes companyies estaven formades per actors i acròbates, no representaven textosd’autors, sinó que representaven escenes quotidianes afegint-hi acrobàcies i improvisant.
Les representacions es dividien en 3 actes, amb una historia mol ben definida i personatges arca típics (Arlequí, Colombina, etc.).
Aquestes obres tenien una gran proximitat amb el públic.
Van introduir el gest, ja que sortien a l’estranger i no els entenien.
Es difon per tota Europa amb una popularitat immensai a Espanya/França censurar (s. XVII).
Comedia de l’arte antecedent del teatre de Molière.
Carlo Galdoni (autor de teatre Venecià), aconsegueix que els autors passin d’improvisar a recitar un text escrit, treu totes les acrobàcies i poc a poc va solidificant els personatges, tot això ho fa durant l s. XVIII.
Vida i obra de Molière
Va néixer a París l’any 1622 i va morir l’any 1673.
Molièreera un pseudònim en homenatge a un escriptor francès (llibertí), François de Molière
El pare de Molière era el tapisser del rei Lluís XII i després ho va ser del rei Lluís XIV.
Als 10 anys, se li mort la mare i un any més tard (11 anys) el seu pare es torna a cassar amb una noia molt jove (la que te tres filles) i tres anys després mort.
Al 1637 (15 anys) el pare li fa jurar el càrrec detapisser, l’ingressen en una escola de Jesuïtes i rep una educació excel·lent, en aquesta escola s’hi va estar 5 anys i després se’n va anar a estudiar dret. Al cap d’un temps torna a casa del pare i es posa a treballar, però coneix a la família Béjar, era una família d’actors. Estava constituïda per el pare, la mare, els dos fills, la filla i Madeleine (22 anys).
Un cop ha conegut a aquesta família,vol deixar de fer de tapisser, fet que fa que trenqui amb la seva família, ja que se’n vol anar amb ells a fer d’actor.
L’any 1643 Madeleine, Molière i altres actors van fundar L’illustre theâtre, al llarg de la vida d’aquest teatre canvia de nom i al 1680 (ja mort Molière) es converteix en la Comédie Française, va ser el primer teatre amb una companyia estable i el primer en ser un teatrenacional.
Al principi d’aquest teatre era un local llogat, m’entres el reformaven, la companyia anava amb carros actuant per províncies per guanya diners. Aquest teatre va durar menys d’un any.
Al capdavant d’aquesta trope (companyia) estava Molière, el qual acaba a la presó i el seu pare va pagar la fiança perquè pogués sortir i li va pagar tots els deutes que tenia.
La companyia va estar 13 anysactuant per províncies, feien teatre a la manera de la comedia del arte, però poc a poc van anar canviant.
Molière sempre va fer d’actors i de director.
La trope també representava obres tràgiques de Roline i Cornelle, però no eren el seu punt fort.
Al 1658 van tenir molt èxit, tornen a París i actuen al Louvre i davant del rei Lluís XV, aquest èxit fa que el germà del rei els patrocini i latrope passa a dir-se la Trope de Monsieur.
S’instal·la en un teatre de París: PETIT BOURBON.
Allà Molière comença a representar les seves obres; al 1659 estrena Les precioses ridícules (comença a satiritzar els usos, les costums, etc., des de la classe social.
L’any 1660 té un èxit molt gran amb: Sonorelle o el cornut imaginari.
Canvi de teatre: PALAIS ROYAL (en una sala), Escolar de Morist:planteja problemes greus (L’educació dels fills i la llibertat de les dones).
1662: Es casa amb Armanda Bèjar (germana petita), ella tenia 20anys i ell en tenia 40 (es va dir que Armanda era filla de Madeleine i de Molière). Tenen tres fills i el rei apadrina el primer fill.
1662: estrena L’escola de mullers (supera en èxit a totes les altres), els puritans s’oposen. Comencen a circular pamflets...
tracking img