Mont perdut

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (505 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 11 de enero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
El Mont Perdut (en aragonès Mont Perdito) és el massís calcari més alt dels Pirineus i d'Europa. El seu pic de més alçària és el Mont Perdut amb 3.355 m.
El massís de Mont Perdut, conegut per LasTres Sorores (en aragonès As Tres Serols), el componen els pics de: Mont Perdut (3.355 m), Cilindre (3.328 m), i Anyiscle (3.263 m) anomenat, també aquest últim, Soum de Ramond. En aquest sector estroben 22 cims de més de 3.000 m
El massís del Mont Perdut forma part del Parc nacional d'Ordesa i Mont Perdut, constituïda al seu torn per 4 valls d'extraordinària bellesa: Ordesa alsud-oest,Anyiscle al sud, Escuaín al Sud-Est i Pineta a l'Est. Part del massís s'interna al nord en territori francès, formant part del Parc Nacional dels Pirineus Occidentals, destacant la Vall i Circ de Gavarnie, unaltre impressionant circ glacial que a la seva capçalera té la cascada més alta d'Europa, amb més de 400 m de caiguda vertical.
El Mont Perdut amb els seus 3.355m, és el tercer cim més alt delsPirineus per darrera de l' Aneto (3.403,5 m), el Pocets (3.375 m) i igualat amb la Punta Astorg(3.355 m).
La via normal d'ascensió s'efectua a través del refugi de Gòriz (2.100 m), on és habitual pernoctar,i la canal de "l'escopidora", un dels punts negres del Pirineu on s'ha matat molta gent intentant assolir el cim.
va ser creat el 16 d'agost de 1918, sent la seva superfície actual de 15.608 ha, totell al Pirineu d'Osca. Aquest massís està inclòs dins de la Reserva de la biosfera Ordesa-Viñamala declarada per la UNESCO el 1997. 

El més característic i emblemàtic és la Vall d'Ordesa, origendel Parc Nacional, que s'obre en direcció Sud-oest, però també destaquen el Canó d'Añisclo en direcció sud, les Gorges d'Escuaín en direcció Sud-est i la Vall de Pineta en direcció Est. Així mateix,encara que no pertany al Parc Nacional per estar ja en territori francès cal destacar la Vall i Circ de Gavarnie, un altre impressionant circ glacial que en la seva capçalera té la cascada més alta...
tracking img