Mosaics bizantins

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (593 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 21 de noviembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Títol: Mosaics de l'absis de la catedral de Monreale

Autor: desconegut
Cronologia: cap a 1190
Estil: bizantí
Tècnica: mosaic (opus tesselatum)
Tema: religiós
Localització: absis de lacatedral de
Monreale, Sicília
1.- Context
Sicília és la principal illa italiana del mar Mediterrani; està ubicada al sud d'Itàlia,. En el s. VI el general Belisari la incorpora a l'Imperi Bizantí. Des delnord de l'Àfrica els sarraïns van dur a terme nombrosos atacs contra la illa en el s. VIII, conquerint-la i romanent en ella durant dos-cents anys. Després de la conquesta normanda en 1091,els seusreis van ser grans mecenes que van afavorir les arts i es van inspirar en obres bizantines amb la voluntat d'equiparar-se a l'Imperi romà d'Orient. Els temps de l’epoca imperial havien passat. Elsbizantins consideraven un castig diví les desgràcies i va crèixer la consciència de la fragilitat humana i la crueltat del destí. Humanisme i patetisme es reflexen enl’art del moment.

2.- Descripcióformal
Es van importar de Constantinoble mosaics, esmalts i portes de bronze. El més important de la catedral, són sens dubte, elsmagníficsmosaics, el conjunt decoratiu més gran. La catedral deMonreal és la més gran de les esglésies sicilianes. Es van necessitar 2.200 kg. d'or i van participar en la seva elaboració, artistes no només sicilians, sinó bizantins, grecs i venecians, enviats pel Papaper a la decoració dels murs.
L'interior de la catedral està decorat amb mosaics amb fons d'or que narren històries i passatges de la Bíblia, Antic i NouTestament, temàtica que comprèn des de laCreació del món fins a la Pasión de Crist, seguint una cronologia lineal d'esquerra a dreta.
L'absis està presidit per un colossal Pantocràtor i en els dos registres inferiors, es pot veure a laTeotocós, arcàngels i sants.

3.- ESTIL:
De la fase teològica dels ss. V-VII s’ha passat a la corrent piadosa, amb triomf dels valors afectius. Es mostra interès per la bellesa formal.

L’església...
tracking img