Mujeres en el mundo. historia, retos y movimientos

Páginas: 5 (1148 palabras) Publicado: 27 de octubre de 2010
Ressenya

Mary Nash, pionera en els estudis sobre la historia de les dones a Espanya, és coneguda pels seus treballs sobre el paper de la dona republicana a la guerra civil (Rojas 1999), un triomfant intent de fer visible el protagonisme silenciat de les dones en el passat. Recentment ha dirigit els seus esforços a desvelar com les representaciosn culturals de les dones immigrants eb eksmitjans de comunicación, serveixen per modelar i reduïr a estereotips passius, el que en realitat solser patrons de comportament complexe i rols socials actius, sovint centrals, en els seus col•lectius.
En aquest treball fem la ressenya del llibre “Mujeres en el mundo. Historia, retos y movimientos”, Mary Nash fa un estudi exaustiu sobre els moviments globals de les dones al g dels segles XIX i XXamb la lluita per la conquesta dels seus drets i llibertats fonamentals.
Durant aquests dos segles, europa i la resta del món, passa per diverses etapes i lluites, com són les colonitzacions, les guerres mundials, la revolució francesa, etc. Que venen acompnyades per canvis i estructures socials diferents. I també per diverses reivindicacions per part dels ciutadans d’una societat sense classessocials.
Durant tot aquest temps de canvi constant, han aparegut diversos moviments de les dones per reivindicar les seus drets, I l’autora te’n fa constància d’ells, demostrant, a diferencia d’altres llibres sobre el feminisme, unes dones capaces de defensar els seus drets. També podem veure com destaca el paper de la dona com agent de canvi social, la qual s’ha valgut de les més diversesestratègies per trencar o reapropiar-se del discurs hegemònic del patriarcat.
Analitzant el llibre, podem veure que M. Nash comença destacant la tradicional diferencia de sexes, i com els seus arguments van canviant sense deixar de tenir el mateix rerefons. En un principi eren defensats per arguments basats en la religió i la natura, però a mesura que la ciencia guanya terreny, és substituit aquestargument, per un basat en la raó i la ciencia, que presenten uns aruments tan lògics, que arriben a semblar impossibles de contradir.
La lógica del discurs de gènere durant el segle XIX, i part del XXs’aguanta, doncs, sobre el pensament biosocial de una diferencia sexual natural que justificaba el predomini masculí. D’aquesta manera, la funció de la dona en la societat quedaria establerta dins delslímits de la familia, significant la seu a lo domèstic i privat, així com la seva mort civil a partir del matrimoni.
Previament, a l’anàlisi historiogràfic del moviment de les dones, ens parla sobre el terme feminisme, i ens l’introdueix amb una afirmació “ Fins a finals del segle XIX no va existir la possibilitat de asociar un moviment de les dones amb el terme feminisme”. Aquest termel’utilitza en plural, perquè engloba diversos significats que canvien depenent de l’època i els factors que ens trobem. Però podem dir, que els feminismes han perseguit el reconeixement de la individualitat de la dona com a requisit bàsic per la execució plena de la ciutadania.
Nash ens vol fer pendre conciencia que aquests moviments feministes no són tan nous com ens pensem, hi ha les primeresaparicions del moviment de les dones en clau feminista, a finals del segle XIX. I un nom que ens destaca és Hubestina Auclet. Aquests moviments denuncien principalment els seus drets en el terreny del drets polítics i civils, i els trobem sota el nom de “feminisme històric”.
A conseqüència d’aquestes idees, i com un dels efectes de la primera guerra mundial, la primera mitat del segle XX hi podemdestacar la primera onada feminista, ja que com ens descriu Nash, hi ha una sèrie de successos que fan que hi hagi un grup cada cop més gran de dones que volen reconeixement dels seus drets, principalment el de vot, i podem destacar una gran movilització a Anglaterra.
L’autora però, ens fa donar-nos conte, que molts d’aquests moviments de l’època, com les components eren majoritariamanet dones...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • movimiento de mujeres por un mundo global
  • Mujeres En El Mundo
  • Mujeres Del Mundo
  • El mundo sin las mujeres
  • Mujeres En El Mundo
  • el mundo de los movimientos
  • Historia De Las Mujeres
  • Historias De Mujeres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS