Multimedia

Páginas: 108 (26979 palabras) Publicado: 8 de junio de 2012
I. MULTIMEDIA ŞI INTERNETUL. ELEMENTE FUNDAMENTALE

Reţelele de calculatoare permit utilizatorilor să folosească în comun resursele hard şi soft disponibile; facilităţile oferite în acest sens asigură o colaborare facilă între persoane aflate la distante considerabile dar ale căror calculatoare sunt conectate la reţea.
Reţeaua globală Internet, cu un număr din ce în ce mai mare deutilizatori, a devenit un adevărat mediu electronic de informare şi comunicare, susţinut de un soft accesibil, astfel încât gradul de utilizare al noilor servicii tinde să îl depăşească pe cel al mijloacelor clasice. Modalităţile electronice de informare şi comunicare au desfiinţat practic, graniţele geografice şi s-au dovedit atât de utile, în diverse sfere de activitate – ştiinţifică,comercială, profesională –, încât se poate spune că lumea devine din ce în ce mai dependentă de serviciile oferite în Internet. Mai mult, nu numai tehnicile clasice de informare/comunicare sunt înlocuite de mijloace electronice, ci tot mai multe activităţi cotidiene se informatizează: retelele de calculatoare asigură accesul la distanţă la aceste servicii, astfel încât nu mai este necesară prezenţa fizică apersoanei interesate. Se poate spune că procesul de informatizare a societăţii, de creare a noii "societăţi informaţionale" a fost puternic promovat de reţelele de calculatoare şi de aplicaţiile oferite de acestea.
Numărul de utilizatori ai reţelei Internet a crescut exponenţial în ultimii ani. Astfel, odată cu scăderea preţului serviciilor de conectare şi dezvoltarea unui soft accesibil,accesul la Internet s-a transformat dintr-un atuu al instituţiilor de educaţie, cercetare sau comerciale, într-o facilitate accesibilă pentru publicul larg.
În acest cadru, multe dintre activitătile cotidiene primesc forme electronice, prin dezvoltarea unei infrastructuri hardware şi software adecvate şi încep să fie referite prin concepte specifice: "e-commerce", "e-working", "e-banking","e-learning" etc. Aceste evoluţii sunt evidente mai ales în Statele Unite, Uniunea Europeană şi Japonia. Dispunând de un potenţial economic semnificativ şi sesizând importanţa susţinerii tuturor domeniilor care urmăresc prelucrarea şi transmiterea informaţiei, aceste state au fost primele care şi-au creat programe concrete pentru susţinerea evoluţiei către "societatea informaţională".Avantajele reţelelor de calculatoare şi Internet-ului, ca mijloace globale de informare şi comunicare, care integrează facilităţi diverse, sunt evidente. Azi oamenii pot comunica prin mesaje electronice rapide sau prin dialog on-line indiferent de localizarea lor geografică, dacă au acces la Internet. În ultimii ani, prin intermediul tehnologiilor digitale, serviciile de comunicare din Internet s-auintegrat tot mai mult cu alte metode (mai clasice) de comunicare: telefonia fixă sau mobilă, care poate fi utilizată şi din Internet (în sistemul digital), inclusiv mai recentul serviciu de mesaje scurte din telefonia mobilă, sau fax-ul, care poate fi folosit şi el din Internet prin intermediul calculatoarelor conectate la reţea şi a unor produse soft specifice.


Ce este Internetul ?Deja interebarea “Ce este internet-ul?” nu mai captează atenţia nimănui. Astăzi, oricine are o opinie, o definiţie mai mult sau mai puţin exactă despre noţiunea de “internet”. În dicţionare şi literatura de specialitate Internet-ul (prescurtare de la inter-network – inter-reţele) este defint ca: “…o retea vastă de calculatoare, care leagă milioane de reţele mai mici din lumea intreagă”[1], “reţeaglobală descentralizată care conectează milioane de calculatoare din toată lumea”[2], “ansamblu mondial de reţele şi porţi care utilizează seturi de protocoale TCP/IP pentru a comunica între ele”[3], “o situaţie în care învingerea distanţelor nu mai este un impediment în calea circulaţiei informaţiei”, “cel mai propice canal pentru transmiterea mesajelor, cu zgomot de fond minim, şi cu un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Multimedia
  • MULTIMEDIA
  • Multimedia
  • Multimedia
  • Multimedia
  • multimedia
  • Multimedia
  • Multimedia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS