Munch, el crit

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1384 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 10 de enero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
MUNCH, EL CRIT

LOCALITZACIÓ
Es tracte d’un oli de sobre tela d’Edward Munch, pintata el 1893 i que s’anomena el crit. Actualment es troba al museu Nasjonalgalleriet d’Oslo.

CONTEXT HISTORIC
El quadre es contectualitza a l’última dècada del s. XIX. A partir de l’últim terç d’aquest segle es produèix una cursa colonial entre les principals potències europees, amb l’objectiu d’explotar icontrolar altres territoris arreu del món. Unes de les causes d’aquest procés colonitzador van ser el desenvolupament i creixement de la indústria, que va obligar a buscar nous mercats, l’objectiu dels estats imperialistas d’arribar a ser la 1ª potència mundial, per altra banda les zones inexplorades eren un desafiament per als exploradors i les societats científiques.

El desenvolupament de lamedicina es relaciona directament amb els fenòmens migratoris, els amuntegaments a les ciutats i les precàries condicions de vida de la classe treballadora propis de la Revolució Industrial. La seva conseqüència va ser la proliferació de malalties infeccioses (sífilis, tuberculosis) o relacionades amb la mala alimentació (pel·lagra, raquitisme).
Les Revolucions burgeses, promotores de ciutadanslliurepensadors, construeixen una nova medicina científica i empírica.
A Europa el segle XIX es va caracteritzar pel naixement de les democràcies censatàries i l'ocàs de les monarquies absolutes. La Revolució francesa i la posterior era napoleònica ajudarien a expandir les idees republicanes i liberals. Els monarques, en el cas de sobreviure, es convertirien en dèspotes il·lustrats que actuavenpermissivament amb la classe dominant. Sorgiria la idea d'esquerra i dreta a partir de la Revolució francesa. Els polítics s'identificarien en Marat i Robespierre, o en el Comte de Mirabeau i el Marquès de la Fayette. El transitori ocàs de les revolucions en pro de la restauració de les monarquies solament aconseguiria potenciar-les en onades revolucionàries més radicals com les de 1848, fins aldesenvolupament de les ideologies socials i el moviment obrer, que culminaria en el triomf de la revolució russa al posterior segle.
Per altra banda la unificación alemanya i la formación d’itàlia van dur al naixement dels nacionalismes.

CONTEXT ARTISTIC
A la segona meitat del segle es gestaria l'Impressionisme, que buscaria la seva expressió en la ruptura amb la tonalitat, buscant en la modalitatcom forma recerca arcaitzant. També s'inspiraria en músiques "exòtiques".
Cap a finals de segle i començament del segle XX es podia veure una gran varietat d'avantguardes. El punt màxim de l'individualisme implicava que cada artista havia de promoure la seva pròpia avantguarda, que afirmava, de caràcter universal i veritable. El postimpresionisme, el puntillisme, el simbolisme pictòric,l'expressionisme, el cubisme, el fauvisme, el surrealisme, el futurisme adonarien d'una societat que viu en la revolució per la revolució, l'avantguarda per l'avantguarda, la universalitat per la universalitat. Una societat on els terminis són cada vegada més petits, el ritme cada vegada més ràpid.
El Crit s’adscriu al moviment impressionista, va ser un moviment heterogeni, una actitud i una formad'entendre l'art que va aglutinar a diversos artistes de tendències molt diverses i diferent formació i nivell intel·lectual. els expressionistes defensaven un art més personal i intuïtiu, on predominés la visió interior de l'artista. S’utilitza la deformació de la realitat per expressar de forma més subjectiva la naturalesa i l'ésser humà, donant primacia a l'expressió dels sentiments més que a ladescripció objectiva de la realitat

AUTOR

Edvard Munch va neixer el 1963. Va tenir una infancia molt difícil degut a la mort de la seva mare i la seva germana per tuberculosi i el seu pare era un home dominat per obsessions religioses. De tot això va sorgir una personalitat conflictiva i una mica desequilibrada, que ell mateix considerava la base del seu geni.
Deixà els estudis per començar...
tracking img