natura vs cultura

Páginas: 7 (1575 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2013
Emocions, cultura o natura
Autor
David Le Breton és doctor en sociologia de la Universitat de Paris i professor de la facultat de ciències socials de la universitat de ciències humanes Marc Bloch d’Estrasburg, ha escrit innumerables articles i col•laboracions i més de 20 llibres relacionats amb la temàtica del cos humà i la seva construcció social i cultural, la dualitat entre el cos i l’ànima,etc..

Introducció
Amb aquest article l’autor analitza el caràcter social de les emocions i la importància de la cultura en les diferents formes de sentir dels éssers humans i discuteix les diferents concepcions naturalistes del cos i la vida emocional i es recolza en dos conceptes per donar a les emocions una base social, i no nomes biològica, mitjançant la cultura afectiva i l’aprenentatgesimbòlic social. Per una banda, desenvolupa la relació del cos amb la simbòlica social i amb la comunicació. Per altra banda, a través de la exemplificació i comparació de les formes d’expressar, representar i compartir les emocions de diferents societats, va traçant les diferents cultures afectives i assentant les bases pera la construcció d’una antropologia de les emocions.

Distinció natural/social
Segons l’autor l’home està connectat amb el món per una xarxa continua d‘emocions i aquest es impactat i afectat per esdeveniments que impregnen la seva relació amb el món, però aquestes relacions amb el món encarnen un refugi de la individualitat natural de cadascú, tot i que aquests matisos de laindividualitat són sempre el producte d’un entorn humà donat i d’un univers social caracteritzat de sentit i valors. És a dir, l’emoció no té realitat en si mateixa, no té la seva arrel ni forma part de la naturalesa de l’home, sinó més aviat es tracta de situacions i condicions socials que es donen i posteriorment es tradueixen en canvis fisiològics i psicològics, és a dir que les emocions no provenendirectament de la nostra fisiologia natural, sinó que és quelcom que aprenem de forma social i cultural a través de les nostres experiències i circumstàncies que ens envolten.

Dualitat entre raó/emoció i cultura/natura
Le Breton ens assenyala que l’emoció està plena d’ambivalències i s’expressa en varis matisos. Les emocions han de ser pensades com una sèrie d’interpretacions, relacions,expressions que es modifiquen segons el context i d’acord amb la singularitat particular. Conclou que el naturalisme no realitza un enfocament real per a comprendre i analitzar les formes en que l’individu sent els diferents episodis de la vida i la forma en que els expressa a la resta. L’autor al moment d’analitzar les emocions i la seva expressió, senyala que el sentit comú moltes vegades relacional’emoció amb falta de racionalitat, entenen que raó i sentiment s’exclouen. Així les emocions apareixen dotades d’autonomia. Aquest dualisme entre la raó i el sentiment es podria relacionar amb els diversos treballs realitzats per l’autor quan discuteix la mirada més científica ifísica del cos, afirmant que aquest és una construcció cultural, ja que el comprèn com una superfície en la qual s’inscriuen els nostres caràcters culturals; per tant el cos és propi de cadascú, però a la vegada es part de tots. L’individu habita el seu cos d’acord amb les orientacions socials i culturals que tenen, però les representa a la seva manera segons el temperament de la persona i laseva història; tot i que aquest no és el tema principal del nostre article.

Simbolisme social. La afectivitat
Les societats construeixen sentits, donant caràcters, rituals, llenguatges que permeten ofegar l’angoixa d’allò desconegut, de tot allò inesperat. La societat atorga estris d’interpretació, ja que no existeix la realitat, sinó que només existeixen interpretacions: la cultura no es més...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cultura vs. Natura
  • Nature vs. nurture
  • Natura vs nurtura
  • Nature vs nurture
  • natura VS nurture
  • Cultura vs culturas
  • ENSAYO SOBRE NATURE VS NURTURE
  • Cultura Fuerte vs Cultura Debil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS