Nens salvatges

Páginas: 9 (2004 palabras) Publicado: 5 de diciembre de 2011
Aquest escrit pretén mostrar una reflexió dels aspectes conceptuals i procedimentals treballats al llarg del primer any de grau en Educació Primària a l’assignatura de “Processos educatius”, que forma part del mòdul de “Processos i contextos educatius I”, a partir del visionat del vídeo “Nens salvatges”.
“Nens salvatges” és un reportatge que tracta d’infants criats sense afecte i senseinteracció social. S'exposen diversos casos de nens que han crescut sense la companyia dels pares i envoltats d'animals.
El principal aspecte que s’extreu del visionat del documental és la controvèrsia entre herència i ambient, i les aportacions de la genètica de la conducta. Són innates o adquirides les qualitats, el comportament i les idees que defineixen als éssers humans? Quin és el efecte socialdurant els anys de formació, i el pot superar la seva carència?
La relació entre els factors hereditaris i els factors ambientals és el que fa que la persona sigui com és i es desenvolupi d’una certa manera. D’aquesta relació neix la persona en les seves condicions.
Hi ha dues visions envers aquest tema, la innatista que diu que la manera de ser i comportar-se d’una persona ve donada per la genèticai l’ambientalista, que diu que depèn de l’entorn en el que es troba la persona.
Dins del codi genètic està la part tancada de la que forma part tota aquella informació del codi genètic que es manifesta de forma innata(respiració, succió, etc), ens ajuda a sobreviure. També està la part oberta, tota aquella dotació genètica però que no està tancada. És la relació amb l’entorn que fa que aquestacapacitat es tanqui. La sinapsis neuronal és la que possibilita que parlem, pensem, etc. Com més desenvolupat sigui el sistema nerviós, més important és l’aprenentatge. Aquest aprenentatge ve relacionat amb l’entorn, si no hi ha interacció amb l’entorn, no hi ha aprenentatge. La part oberta correspon a l’aprenentatge, si no hi ha aprenentatge, no hi ha part oberta o n’hi ha molt poc.
El medi potincidir en:
* Desenvolupament orgànic: aspectes fisiològics, pes, alçada, etc. L’afecte emocional és també important.
* Complexitat del cervell: està relacionada amb la part oberta. Si el medi no ofereix una entrada d’informació, l’infant no aprèn.
* Desenvolupament de la socialització: és una característica inherent al medi. És important donar models i referents per poder aprendre.El desenvolupament intel·lectual, afectiu i social està condicionat per la interrelació dialèctica entre la dotació genètica i les aportacions del medi.

En primer lloc, en el reportatge es parla del cas d’una nena d’Ucraïna, Oxana Malaya. Filla de pares alcohòlics que va ser abandonada i conseqüentment criada amb gossos. El seu creixement va limitar-se a actuar com un animal. El medi en el qualestava envoltada la va restringir a aprendre i a fer ús del llenguatge.
El cervell es desenvolupa d’una forma accelerada fins als 6-7 anys, després costa més, entra en el que s’anomena període crític, com és el cas de Víctor, el següent infant presentat al documental. Víctor va aparèixer a les afores de Saint-Sernin a la província d’Aveyron a la part sud central de França i aparentava tenir 12anys. Havia estat abandonat a la selva i es comportava com un animal. No mostrava afecte cap a ningú, semblava insensible al fred i a la calor, no contestava ni parlava per fer-se entendre. Va ser enviat a una escola de sords-muts a París, allà va quedar a càrrec de Jean-Marc-Gaspard Itard, un metge de 26 anys interessat en psiquiatria.
Alguns observadors pensaven que Víctor era un “idiota” incapaçd’aprendre. Però Itard creia que el desenvolupament de Víctor s’havia limitat per l’aïllament i que tan sols necessitava que se li ensenyessin les destreses que als nens de la societat civilitzada normalment adquirien a través de la vida diària.
Els mètodes que va utilitzar Itard tenien com a base els principis del model conductista. Aquest model estudia la conducta observable, s’investiga...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nens Salvatges Bo
  • Els Nens Salvatges
  • els nens salvatges
  • Els Nens Salvatges
  • La Importància Dels Nens Salvatges En La Sociologia
  • La Salvatge
  • L'Infant Salvatge
  • INFANT SALVATGE

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS