No Pensis En Un Elefant: Llenguatge I Debat Polític De George Lakoff

Páginas: 10 (2263 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2012
No pensis en un elefant: llenguatge i debat polític de George Lakoff

George Lakoff ha esdevingut un personatge important com a lingüística cognitiu. A més, també ha estat fent estudis en el camp de la neurociència sobre els models biològics que determinen l’aprenentatge dels sistemes conceptuals i les seves representacions neurals. També pronunciat conferències en diverses universitats i harealitzat una activitat acadèmica com a professor de la Universitat de Califòrnia a Berkeley.

Juntament amb Mark Johnson va escriure Metáforas de la vida cotidiana en el qual desenvolupen la seva teoria sobre el pensament metafòric, considerant que les metàfores, més enllà de ser només recursos retòrics, són conceptes que poden regir la nostra i condicionar el nostre desenvolupament; quesobretot poden influir en la nostra actitud davant de certes situacions. D’altra banda, les metàfores que el ésser humà utilitza conformen una correlació sistemàtica entre conceptes.

Entre les seves publicacions més importants trobem Women, Fire and dangerous things (1987); Philosophy in the Flesh, the embodied mind and its callenge to Western Thought (1989) amb Mark Johnson; More than Cool Reason(1989) amb Mark Turner; Moral Politics (1996); Where Mathematics Comes From: How the Embodied Mind Brings Mathematics Into Being (2000) amb Rafarel Nuñez i Puntos de reflexión. Manual del progressista (2008)

A No pensis en un elefant: llenguatge i debat polític, la idea que se’ns exposa és que els ésser humans pensem en termes de marcs mentals i metàfores. En el moment que ens arriba unainformació que no encaixa als marcs assumits i incorporats al nostre cervell, els fet no adquireixen força i, per tant, els marcs prevalen. Els republicans han aconseguit activar, en una part molt significativa de la població, la metàfora del “pare estricte”, una figura que defineix les regles de conducta, disciplina, castiga i educa amb fermesa per un món competitiu. Per aquest motiu, aquesta obradóna compte que el predomini ideològic conservador als Estats Units de l’era Bush no pot ser neutralitzat per parts dels liberals anant simplement a la contra, sinó que cal fer un canvi en el marc semàntic que configura un espai emocional. Els progressistes, amb la seva moral familiar, centrada en la metàfora dels “pares protectors”, que tracten d’escoltar, comprendre i educar els seus fills percol·laborar amb altres, han de trobar un nou llenguatge enlloc de simplement canviar el discurs dels conservadors; han de crear el seu propi model discursiu. Fins que no siguin més hàbils que els conservadors per enfortir el seu “marc”, aquests seguiran tenint més influència sobre la ciutadania, creant representacions com el caràcter de sacrosant per oposar-se al matrimoni homosexual.
Ellingüista fa referència a la importància estructural del matrimoni i a la relació entre l’autoritat familiar i els models polítics conservador i progressista. Així, la política conservadora i la progressista s’organitzen al voltant de diferents models de vida matrimonial: la família del pare estricte i la família dels pares protectors, que ja hem mencionat amb anterioritat. Pel que fa al tema quetractem, en la família del pare estricte, el matrimoni ha de ser heterosexual on el cap de família és masculí, fort, decidit, dominant – un model a seguir i admirar. En canvi, en la família de pare protector, el estereotip és heterosexual encara que no hi ha res que exclogui el matrimoni entre persones del mateix sexe.

Aquesta presentació versa al voltant del matrimoni, concretament fa referència almatrimoni homosexual, un tema que afecta a la constitució de la societat i trastoca la base ideològica de la cultura occidental i configura canvis en les societats del planeta. Un aspecte que representa una manera diferent de relacionar-se, és a dir, una forma en què es determinen els lligams entre els individus de tal societat; una relació que articula diferents aspectes de la vida humana....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Llenguatge I Realitat
  • El llenguatge i les llengües
  • Teorias llenguatge i pensament
  • Característiques De L'Expressió I El Llenguatge
  • TRASTORNS LLENGUATGE I MEMÒRIA
  • Sistemes operatius i llenguatge
  • Desenvolupament filogenètic del llenguatge i de la cognició
  • Crisi restauració i catalanisme polític

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS