Normales y diferentes

Páginas: 14 (3259 palabras) Publicado: 5 de enero de 2010
1.- normals i diferents:
unes relacions complicades

previ

Aquesta assignatura dóna la perspectiva sociològica a la formació dels futurs criminòlegs: el paper de la societat en la delinqüència (és a dir, analitzant com la societat i els seus canvis expliquen la delinqüència: criminalitzant o descriminalitzant determinats comportaments).

Dit això, cal recordar que la delinqüència és elconjunt de les relacions socials en les que un actor n’agredeix un altre en algun àmbit estratègic de la societat.
La importància i per tant el caràcter estratègic de l’àmbit on es dóna l’agressió varien segons cada societat (el que avui és delinqüència, demà pot no ser-ho, i a l’inrevés; i el que aquí és delinqüència, en un altre lloc pot no ser-ho, i a l’inrevés): la delinqüència és, doncs,relativa en el temps i en l’espai.

Per posar un exemple, la importància de la vida humana varia segons la societat estigui en pau o hi predomini la violència:
▪ en una societat en pau, la vida és un bé important i estratègic (el valor que donem a la vida humana sol ser absolut);
▪ en temps de guerra i/o en temps de violència, hi ha béns més importants i estratègics que la vida (els recursosnaturals, el petroli, el territori, els mercats, l’honor, etc.)

L’indicador normal per veure aquesta importància de l’àmbit agredit és que la societat l’hagi protegit amb el codi penal (els codis penals no “creen” o “generen” la delinqüència, només la “indiquen”).

Així doncs cal tenir en compte que:

l’agressor és el delinqüent,
l’agredit és la víctima (*)
l’agressió és el fet delictiu.(*) ambdós poden ser individuals o col·lectius

Per posar alguns exemples:
1. Seguint amb la vida humana: en societats on la vida humana és molt important, criminalitzem les agressions contra la vida (i a més ho fem de manera progressiva perquè cada cop ampliem més l’abast de la criminalització d’aquestes agressions: les criminalitzem en el trànsit i la circulació, en el treball, en la praximèdica, àdhuc en els accidents).
2. En societats on la propietat (normalment privada) és l’eix de l’economia, criminalitzem les agressions a la propietat.
3. En els sistemes de democràcia política criminalitzem la corrupció i altres agressions polítiques (nepotisme, tràfic d’influències, etc.), així com la violència política.
4. Els canvis demogràfics i econòmics que expliquen el nou rol social dela dona, fan que ara criminalitzem la violència de gènere (que abans era un comportament relativament normal).
5. La baixada de la natalitat (que és conseqüència de la baixada de la mortalitat) explica la criminalització de les agressions als nens; i també explica la descriminalització del que abans era la delinqüència contra la moral sexual.
6. El nou rol de la dona i la baixada de lanatalitat expliquen els processos de descriminalització de l’avortament.
7. El deteriorament d’un àmbit tan estratègic per a la mateixa existència de l’espècie humana com el medi (el planeta terra), per la contaminació, l’escalfament, etc. explica la criminalització creixent de les agressions contra el medi ambient
8. el desenvolupament econòmic lligat a la democràcia política poden explicar lacreixent criminalització de les agressions econòmiques dels poderosos (allò que el clàssic en va dir delinqüència de coll blanc) i de l’economia submergida
9. També el desenvolupament econòmic i la democràcia política poden explicar la criminalització de les agressions contra la hisenda pública (el frau fiscal és una agressió econòmica amb víctima col·lectiva)

Cada societat té els seus àmbitsestratègics i els protegeix amb les seves lleis.
Per tant, es pot abordar ja la tesi de l’assignatura:

La delinqüència és una de les manifestacions que pot presentar la relació entre normals i diferents: quan hom és diferent en un àmbit estratègic és criminalitzat.
I com que cada societat té els seus àmbits estratègics, la delinqüència és relativa.

1.- La sociologia estudia relacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Verificación De La Diferencia Entre Depreciación Acelerada y Normal
  • Diferencia Entre Hormigon De Alta Recistencia Y Normal
  • IntegraciOn Local Con Diferentes Mapas De Normales
  • Pruebas De La Diferencia Entre Dos Medias Utilizando La Distribución Normal
  • Diferencias entre el salario base, normal e integral
  • Diferencias entre el salario base, normal e integral
  • Diferencia entre el dibujo normal y el hecho a computadora
  • Distribuciones Diferentes A La Distribución Normal De Probabilidad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS