Oda a espanya

Páginas: 2 (482 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2012
ODA A ESPANYA – Joan Maragall

Oda a Espanya, és el títol del poema de Joan Maragall, el tema principal del qual és la guerra que en aquells moments tenia Espanya amb Cuba per la independènciad’aquesta. El poema esta estructurat per vuit estrofes compostes per versos octosíl·labs, cinc decasíl·labs i un alexandrí; cada estrofa esta combinada amb un vers curt, tetrasíl·lab que sol tancarl’estrofa. Els versos són majoritàriament blancs, però els dos darrers versos masculins rimen entre ells amb rima consonant (excepte a la setena estrofa que rimen en assonant).
"Oda a Espanya" forma partdel llibre" Els tres cants de Guerra", juntament amb dos altres poemes: “Els adéus” i “Cant del retorn” i tradueixen les contradiccions que vivien molts catalans i catalanes a finals del segle XIX:l´intervencionisme en els afers d´Espanya o la separació d´un Estat espanyol massa decadent, la impotència dels soldats que marxaven cap a Cuba i la seva família i la tristesa del retorn com a vençut a unpaís desgastat. El context històric del poema és la crisi del 98, que parla de la guerra de amb Cuba i de tota la gent que es va tenir que sacrificar. També les conflictives relacions entre elcatalanisme polític i una determinada idea d’Espanya. Aquest “enfrontament” encara avui dia és vigent en les relacions polítiques d’Espanya i Catalunya.
Aquest ha estat durant cent anys el projecte políticdel catalanisme per a Espanya. En primer lloc, que Espanya passi d’un Estat uniformista a un Estat plural i acceptar el dret a l’existència normal de la llengua i de la cultura catalanes, com tambéde la basca i de la gallega. En segon lloc, modernitzar l’Estat per a fer-lo eficient, garantint el benestar dels ciutadans, i d’aquesta manera adaptant-se al model democràtic i mercantil que éshegemònic en tota Europa. I contra aquest model pluralista i regeneracionista s’han aixecat personatges feixistes al llarg d’aquest segle, com és el cas de Franco. El catalanisme neix com un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Oda a Espanya
  • Oda a Espanya
  • Oda espanya
  • Oda a Espanya
  • Comentari de text Oda a Espanya
  • Comentari Oda a Espanya
  • Comentari Oda a Espanya
  • Oda A Espanya Joan Maragall

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS