Oreneta

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1121 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 29 de abril de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Benvinguda / benvingut!

Abans de fer aquestes activitats, és recomanable que hagis totes fet les activitats d'aprenentatge.

Un cop feta també la lectura de tots els Materials d'estudi, ja estaràs en condicions de contestar aquestes preguntes:

1. Escriu un text de 10 línies, explicant qui eren els trobadors? En quina època i en quins llocs van viure? Quines són les principalscaracterístiques de la seva literatura? En quina llengua escrivien els trobadors catalans?

2. Fes un comentari personal del poema de Guillem de Berguedà "Oreneta, el teu cant m'enfurisma", seguint aquests punts:
2.1 Busca al diccionari i escriu la definició d'aquestes paraules: enfurismar, espona, sivella, gonella i penyora.
2.2 Explica la situació geogràfica d'aquests llocs: Gironda (noho confonguis amb Girona), Tolosa de Llenguadoc i Garona.
2.3 Quin és el tema principal del poema?
2.4 Quines obligacions té el trobador?
2.5 Quines informacions dóna la dama a través de l'oreneta?
3. Mira el bloc "Textos amics" http://textosamics.blogspot.com/ i tria un poema d'amor que t'agradi. Explica els motius de la teva elecció i comenta les impressions que et suggereix elpoema.
Aquesta activitat es qualificarà amb un comentari i una nota numèrica del 0 al 10.

1-En l'Edat mitjana, amb el nom "poeta" es feia referència no a tots els que es dedicaven a l'art de fer versos, sinó a aquells que, en concret, ho feien en llatí. Com a contrapunt, va sorgir el terme trobador per als que no utilitzaven la llengua clàssica, sinó que escrivien en provençal. Aquest nom,trobador, prové de la paraula trovar, que literalment vol dir fer versos. La poesia lírica culta que es va escriure a Catalunya no va ser escrita inicialment en català sinó en occità.
Els trobadors eren gent que podien pertànyer a qualsevol estament social: reis, senyors feudals, bisbes, militars, burgesos, gent del poble, etcètera. La poesia trobadoresca es va desenvolupar en diversosllocs, i la seva localització geogràfica no respon a un país concret, ni cap domini senyorial. La trobem al sud de França-Provença, Aquitània, Gascunya, així com en el nord d'Itàlia, als Pirineus i en els comtats hispànics del nord, sobretot a Barcelona.

2-
2.1
Enfurismar; Irritar, fer posar furiós.
Espona; Cadascun dels dos costats d’un llit.
Sivella; Peça de metall consistent en unmarc travessat per un eix proveït d’una o més pues fixat a un dels caps d’un cinturó, a l’orella d’una sabata, etc., i per on es fa passar l’altre cap, que resta subjecte per mitjà de la pua o pues.
Gonella; Peça de vestir formada per cos i faldilla.
2.2
Gironda és un departament francès situat al sud-oest del país, forma part de la regió d'Aquitània. Limita amb els departaments de Landesal sud, Lot i Garona i Dordonya l'est, Charente Marítim al nord hi ha l'oest amb l'oceà Atlàntic (Costa de Plata). Té una superfície de 10.000 km ². Està travessat pels rius Dordonya i Garona, i en aquest partit es forma l'estuari de la Gironda. La part occidental de Gironda forma part de la Gascunya i acull una gran part del bosc de les Landes de Gascunya.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/Gironde-Position.svg/197px-Gironde-Position.svg.png
Tolosa de Llenguadoc és la ciutat capital del departament de l'Alta Garona, capital històrica de Llenguadoc i de la regió del Migdia-Pirineus.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/Carte_France_geo.png/300px-Carte_France_geo.png
Garona és un riu que encara que neix a Espanya discorreprincipalment per França. Neix al Pirineu central, a la Vall d'Aran, rebent a més un important aportació hídrica de les aigües de la Glacera de l'Aneto, que per un fenomen càrstic es filtra a l'avenc del Forat d'Aigualluts, per ressorgir a la Vall d'Aran i unir-se a les aigües del Garona. Desemboca a l'oceà Atlàntic, al departament de Gironda, formant un llarg estuari conegut com estuari de Gironda....
tracking img