Organuls Celulars

Páginas: 7 (1542 palabras) Publicado: 26 de julio de 2012
Orgànuls delimitats per membranes
-Reticle endoplasmàtic. -Aparell de Golgi.
-Lisosomes. -Vacúols.
-Peroxisomes i glioxisomes. -Mitocondris.
-Cloroplasts. -Nucli cel·lular.

1.Reticle endoplàsmatic
Orgànul membranós format per un conjunt de membranes disposades en forma de sacs aplanats, vesícules i túbuls. Aquest sistema membranós delimita un espai intern anomenat lumen del RE el qualapareix fragmentat en forma de cavitats planes interconnectades o bé en forma de cisternes, túbuls i vesícules, tot i que es creu que hi ha una única làmina membranosa que envolta el lumen, com si fora un sac replegat diverses vegades. Se’n diferencien dos tipus, el RE rugós, que conté ribosomes, i el RE llis que no conté ribosomes. Ambdós reticles estan interconectats.
Funcions
- Emmagatzemari transportar proteïnes i lípids.
- Unió de glúcids amb proteïnes i lípids.
-Destoxificació cel·lular.

RER
Presenta ribosomes en la seva cara externa, cara citoplasmàtica, unides a elles gràcies a les riboforines. Les estructures del REG es troben disposades de forma concèntrica a la membrana nuclear.L’embolcall nuclear és part del REG i es constitueix a partir d’ell en el procés dedivisió cel·lular.
Funcions
Els ribosomes adossats a la superfície del RER són els encarregats de realitzar la síntesi proteica. Part d'aquestes proteïnes poden quedar fixades a la membrana del RE on posteriorment poden ser exportades per formar les membranes d'altres orgànuls cel·lulars, però la major part passarà al lumen del RE on seran transformades per l'adició d'oligosacàrids (glicosilació) iposteriorment seran exportades a altres compartiments cel·lulars (Golgi) o secretades a l'exterior.

REL
No té ribosomes, per tant no fa la síntise de proteïnes. Format per una xarxa de túbuls que s’expandeixen per tot el citoplasma des del REG.
Funcions
1) A la membrana del REL es fa la síntesi de diverses substàncies lipídiques com el colesterol (i els seus derivats ) i els fosfolípids queformen part de les bicapes de totes les membranes de la cèl·lula. També sintetitzen (en determinades cèl·lules) hormones esteroides.

2) També hi tenen lloc reaccions de destoxificació que actuen sobre molècules liposolubles estranyes a l'organisme amb la finalitat d'augmentar la seva hidrosolubilitat i accelerar-ne l'eliminació (medicaments, drogues, etc).
Les cèl·lules musculars tenen unREL especialitzat anomenat reticle sarcoplasmàtic que acumula ions Ca2+, necessaris pel procés de contracció muscular.

2.Aparell de Golgi
És un sistema de membranes internes de la cèl·lula situat prop del nucli i en les cèl·lules animalls envoltant els centríols.

L'aparell de Golgi es troba polaritzat estructural i bioquímicament: presenta dos cares, la cara cis o de formació i la caratrans o de maduració.
La cara cis es localitza prop de les membranes del RE; les seves membranes són molt fines i de composició semblant a les del RE. Al voltant d'ella es troben les vesícules de Golgi o de transició que deriven del RE.
La cara trans es troba més sovint a prop de la membrana plasmàtica; les seves membranes són més gruixudes i semblants a la plasmàtica. En aquesta cara eslocalitzen unes vesícules més grans, les vesícules secretores. En la cara trans també s'han trobat enzims lisosòmics, fet que indica la seva relació amb els lisosomes.

Funcions
1) Tractament de proteïnes del RE.
2) Glicosilació de lípids i proteïnes.
3) Síntesi de polisacàrids: constituents de la MET o de la paret cel·lular.
3.Lisosomes
Són vesícules formades a l’AG que contenen enzimshidrolases adaptades a catalitzar en medi àcid (pH 3-6) (despesa d’energia) la ruptura o lisi de diferents tipus d'enllaços (peptídics, glucosídics, esters, etc).
Aquests enzims s’activen a nivell de l’AG i s’acumulen a l’interior dels lisosomes.
La membrana dels lisosomes és resistent a l'acció d'aquests enzims, gràcies a una cara interna molt glicosilada. Aquests orgànuls es poden considerar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • celulars
  • Presentacio organuls
  • Els organuls
  • celulars
  • organuls
  • Organuls
  • IMATGES CELULARS
  • orgànuls de les cel·lules

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS