Orígens I Desenvolupament Del Feudalisme. L'Economia Senyorial. Debat Historiogràfic.

Páginas: 13 (3006 palabras) Publicado: 22 de noviembre de 2012
Orígens i desenvolupament del feudalisme. L'economia senyorial. Debat historiogràfic.

Introducció.

En la generalitzada periodització de la història, l'Edat Mitjana comprèn l'espai de temps entre la caiguda de l' Imperi romà d'occident amb la deposició de Ròmul August per Odoacre l'any 476 i, el descobriment d'Amèrica en 1492. són deu segles que, no són homogenis, però en els quals elshistoriadors situen l'origen i desenvolupament del feudalisme i l'establiment de l'economia senyorial, encara que alguns autors, especialment els marxistes, perllonguen aquest règim econòmic fins les revolucions burgess, amb data de 1789 per a França i una mica més tard per als països de la resta d'Europa (recordar que Rússia va abolir la servitud en 1861), ja dintre del període de l'Edat Moderna.En conseqüència, seran els historiadors medievalistes principalment i, alguns historiadors moderns els que s'encarreguen de la investigació del tema que ens ocupa.
Dintre d'aquest grup d'historiadors, a més a més, cadascun d'ells enfocarà la seva investigació tot depenent de l'escola historiogràfica a la que estiga adscrit. Aquest debat historiogràfic afecta, com veurem més endavant, a laqüestió de l'origen del feudalisme amb posicions enfrontades entre Duby u Pirenne, al seu àmbit geogràfic i al cronològic. Però sobretot, a la interpretació de què és el feudalisme, existint debats i teories diferents al respecte des de les diferents escoles que han tracta el tema, com són la marxista, la institucionalista, la dels annales i l'eclèctica.

Cronologia i àmbit geogràfic del feudalisme.Marc Bloch, un dels fundadors de l'escola dels Annales, diferencia dues etapes feudals, a les que Boutruche afegeix una tercera. La primera va des del final de l'Imperi romà a l'any 1000, la segona etapa, des de l'any 1000 al segle XIII i, la tercera etapa ocupa dels segles XIII al XV. En qualsevol cas, l'actual consens per al moment de plena vigència del feudalisme són els segles X, XI i XII,encara que Duby fa al·lusió a un període formatiu entre els ss VII i VIII i , a un període de decadència en els ss. XIII i XIV. Per altra banda, tal i com ja he referit amb anterioritat, segons la historiografia marxista el règim senyorial en Europa es va perllongar fins als ss. XVIII i XIX, amb la coneguda com a segona servitud.
Pel que fa a l'espai geogràfic, existeix la convenció general decentrar-lo en França, en la regió compresa entre els rius Loira i Rihn, encara que açò no implica que el sistema feudal s'instaure també en altres indrets com ara Anglaterra, on es desenvoluparà amb les seves variants després de l'arribada al tro anglès de Guillem el Conqueridor després de la victòria de Hastings el 1066 damunt dels anglosaxons. A més a més, el feudalisme, també es va implantarparcialment en la península italiana i en la península ibèrica. Pel que fa a Catalunya, ho feu seguint el model francès degut a la dependència durant segles dels comtes catalans respecte dels capets. En la zona castellanolleonesa, el procés d'expansió cap al sud va fer que el feudalisme d'aquesta àrea tinguera unes característiques específiques, ja que del fenomen repoblador i la seva urgentnecessitat de població, va permetre l'aparició d'un camperolat lliure en les regions de frontera (les extrema durii).
En un sentit ample, es coneixen com a feudals els sistemes econòmics com els de l'Egipte o el Japó medievals, però en aquest tema ens remetrem al feudalisme europeu.

Concepte de feudalisme i el seu debat historiogràfic.

Tal i com insisteix Pierre Bonassi, el debat historiogràfical voltant del concepte de feudalisme, té el seu origen en les distintes corrents historiogràfiques i, ha propiciat enfrontaments durant dècades entre els historiadors. Tot seguit i, per a no allargar-nos massa, ens remetrem als quatre models que considerem més importants per la qualitat i profunditat de les investigacions dels historiadors que les defensen.
Materialisme històric.
Amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Una economia agricola i senyorial
  • Orígens i consolidació del catalanisme
  • Psicologia del Desenvolupament I
  • Pac3 desenvolupament i aprenentatge
  • Desenvolupament i Aprenentatge Pac1
  • Desenvolupament Cognitiu i Motriu
  • Psicologia Del Desenvolupament I.
  • Desenvolupament prceptiu i motor

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS