Parkinson

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1066 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 28 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Maria Barbal

PEDRA
DE TARTERA

Nil Masanés Tubilla
3 ESO ( INS Tremp)

Índex

1.- Resum. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pàgina 1
2.- Anàlisi del caràcter dels personatges . . . . . . . . . . . . Pàgina 2
3.- Comparació amb l'obra de teatre. . . . . . . . . . . . . . . . Pàgina 2
4.- Biografia d'una persona gran. . . . . . . . . . . . . . . . .. . Pàgina 3
5.-Vocabulari . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pàgina 3-4
6.-Bibliografia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pàgina4

Resum

Aquest llibre narra la història d'una noia (Conxa) la qual als tretze anys, es veu obligada a anar a viure amb la seva tia i el seu oncle a Pallarès per a ajudar-los amb la feina i perquèa casa hi havia moltes boques per alimentar. Després de passar tota la seva joventut ajudant a les feines tant de casa com les de fora coneix en un ball del poble, a en Jaume, el que tindrà que deixar que els oncles de la Conxa dirigeixin els seus diner si es vol casar amb ella. Al final es casen i tenen en total tenen tres fills: dues nenes, l'Elvira i l'Angeleta, i un nen, en Mateu.
Una micadesprés l'oncle es mor, i després arriba la república i comença la guerra, on en Jaume es capturat i mor i les tres dones de la casa passen cinc mesos a la presó, però aconsegueixen que a en Mateu no se l'emportin. Al principi no sabia ningú que en Jaume era mort, però al tornar a casa la Delina li diu que en Jaume ha mort i la Conxa es troba amb el seu fill petit. La seva filla gran es casa amb unhereu d'una casa molt important i deixa de dependre del camp per a viure i l'Angeleta es casa amb un pagès amb qui viu en una situació normal i sense deixar de treballar.
Després de bastants anys mor la tia de cop i sense que ningú s'ho imagini. I quan el Mateu es casa amb una xicota, la qual, després de tenir el seu primer fill, en Jaume, es comença a trobar malament i tenen que anar moltsovint a metges. L'Elvira té dos fills: en Ramon i la Rita i L'Angeleta, un nen que es diu Agustí. Al final el Mateu i la seva esposa decideixen anar a Barcelona, amb la seva mare la, Conxa, per estar més aprop dels metges, i tots els avantatges que té estar a Barcelona.

Anàlisi del caràcter

Concepció: És una noia reservada i tímida que no vol contradir mai als seus oncles per no falta'ls-hi elrespecte; no sap dir que no a res i casi sempre es manté en segon pla per no fer nosa.

Tia: És una dona de caràcter fort, segura de sí mateixa, té molt geni i mana a tothom com a única mestressa de casa. És treballadora i estalviadora, però estima a la Conxa com si fos la seva filla.

Oncle : És un home morrut, acostumat a anar fent sense parlar gaire ni per bé ni per mal. És un home de pocsamics i relacions, però treballador i gens cregut, per tant, tampoc té enemics.

Comparació amb l'obra de teatre

A mi al teatre la veritat no em va agradar molt, perquè hi havia paraules que no les vaig poder entendre, però al llibre no se si es perquè m'ho podia llegir tants cops com vulgues, o perquè no hi havia tantes paraules en dialecte pallarès, però ho he entès molt millor.
El actor oactriu que més em va agradar, va ser el oncle, perquè no feia res, però quan o feia era molt divertit. En general l'actuació va estar molt aconseguida.

Biografia d'una persona gran

El meu avi va néixer el 18 de juliol del 1942, a Barcelona. Era el segon de tres germans de classe mitjana als 14 anys va començar a treballar a una joieria d'aprenent, i ja es va quedar amb aquest ofici pertota la seva vida. Als 18 anys s'en va tindre que anar a la mili, i quan torna, el van ascendir a representant de joies. El meu avi sempre es va quedar treballant fins a molt tard a la joieria. Als 25 anys va conèixer a la seva dona, l'Alicia. Es va casar amb 26 anys, amb 27 anys, va tindre el primer fill (Raül) el meu pare i amb 29 anys el segon fill (Alejandro). Cada setmana el meu avi anava al...
tracking img