Patronatge

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 13 (3064 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 30 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
PATRONATGE
El patronatge és el sistema d'organització de la construcció d'una peça de vestir, consistent en desglossar per peces separades les diferents àrees del cos humà a vestir, de forma i manera que cada peça de roba s'adapti a aquesta àrea i que la unió de totes les peces en un ordre predeterminat produeixi com a resultat un model de peça que es correspongui amb el disseny del modelproposat.A cadascuna d'aquestes peces, dibuixades sobre paper i tallades en paper o cartró, se les anomena patró de la peça i al conjunt de totes elles es diu patró del model.Aquestes peces són figures geomètriques planes, resultants de dividir en parts altra figura geomètrica plana.Cada peça i el conjunt ordenat de totes elles es poden copiar en sèrie i reproduir a escala.En la indústria de laconfecció ha llibres de patrons que contenen els patrons base o mestres de la majoria de les peces estàndard: pantalons de dona, de cavaller, faldilles, camises, etc., Que són útils en els tallers dels patronistes professionals per l'estructura bàsica del patró del model. No obstant això, a més de trobar-nos amb la circumstància freqüent d'haver de fer el patró d'una peça per a la qual no hi ha un mestreprevi, hem de conèixer la tècnica del patronatge, tant per a interpretar correctament els mestres com per crear els nostres patrons base i, per descomptat, conèixer la tècnica de l'escalat per utilitzar els patrons creats per nosaltres.

1. Desenvolupament d'un cilindreEl cos humà és un cos geomètric irregular, amb evidents diferències de proporcions i de formes d'uns individus a altres, peròamb les suficients constants com per establir-hi certs trets comuns. El cos geomètric semblant al cos humà és un cilindre i, per tant, el rectangle corresponent al desenvolupament d'aquest cilindre podria ser el rectangle que emboliqués al cos humà, amb les modificacions indispensables per adaptar-lo al coll, braços i cames. I aquesta és la idea fonamental, bàsica, per estructurar la nostravestimenta. Si posem aquest rectangle sobre la taula de patronatge, tindrem la superfície sobre la qual traçar el patró base d'una peça de vestir, definint sobre ell dades concretes sobre longitud, amplitud i forma.

2. Les mesures2.1 Principis fonamentalsEl cos humà està compost per dues parts simètriques: dreta i esquerra. Aquesta és la primera norma a tenir en compte per al desenvolupament delcilindre, és a dir, el rectangle en el qual es van a traçar els patrons és el corresponent a 1 / 2 rectangle del total del cilindre. Aquest mitjà rectangle abasta des del centre de l'esquena al centre del davanter, al llarg de tot el cos.Per tant, hi ha dos grups principals de mesures:les longitudinals, que són les d'altura o llargs;les de contorn o d'amples (considerades a parts iguals, ja queconstruïm només una meitat del patró respecte del cos sencer a vestir).Les mesures de contorn, en el desenvolupament d'aquest cilindre són: pit, cintura i maluc.Considerem com a mesures del contorn seus semiperímetre, tenint en compte que un dels costats del rectangle es refereix al centre de l'esquena (CE) i l'oposat es refereix al centre del davanter (CD).Les mesures longitudinals estan en funció delsalts dels cossos, dels llargs de les peces i d'algunes mesures proporcionals.Vegem les mesures del cos humà que cal tenir en compte per vestir-i que hem de reflectir en el patró de cada peça i del model.

Vestit de dona:
DAVANTER i ESQUENA

A B Fil. Sobre aquest basem les línies de construcció K L EspatllaC D Línia de profunditat de cisa L D SisaE FLínia de cintura D F M Costat G H Línia de maluc I ‘M BaixI I 'Centre d'Esquena i centre davanter N Pinça d’espatllaJ Línia de trobada en esquena i davant de O Pinça d’entallapit davanter...
tracking img