Pau 2013 Apunts En Català - 1. Torre Eiffel

Páginas: 6 (1343 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2012
TORRE EIFFEL

DOCUMENTACIÓ DE L’OBRA

Nom: torre Eiffel. Autor: Alexandre-Gustave Eiffel (1832 – 1923). Cronologia: 1887-1889. Estil: arquitectura del ferro. Material emprat: ferro forjat. Sistema constructiu: amb noves tècniques i materials industrials. Localització: París (França).
«Que les condicions de la força no estan d’acord amb les condicions secretes de l’harmonia?»Alexandre-Gustave Eiffel

CONTEXT HISTÒRIC

Del conjunt d’esdeveniments que es produïren al segle xix destaca, durant el primer terç, l’impuls de la Revolució Industrial, que comportà una nova estructura social i econòmica. Entre el 830 i el 848 se succeïren les grans revolucions liberals, que, en alguns casos, anaren acompanyades de moviments nacionalistes (Bèlgica, Itàlia, Grècia, Polònia, etc.) queagitaren tot el continent europeu. El 850 s’inicià un nou cicle revolucionari obrerista, que topà amb la resistència dels go­ verns burgesos conservadors. En aquesta segona meitat del segle, dues comunitats nacio­ nals molt potents, Alemanya i Itàlia, aconseguiren la unificació. Simultàniament, els països asiàtics lluitaven contra la influència europea: la Xina i l’Índia ho feien sense èxit, però, ambl’època Meiji (868), el Japó encetà el camí cap al seu allibera­ ment. A partir del 87, les tensions s’estengueren arreu del món. L’obrerisme, un cop tancada la via de la seva expansió legal, entrà en una fase violenta. Les potències europees s’en­ frontaren pel repartiment d’Àfrica i per l’extensió de la seva àrea d’influència. Els moviments nacionalistes localitzats a Rússia, Àustria iTurquia pugnaven per assolir els seus objectius, mentre a Àsia i a Amèrica apareixien, respectivament, dues noves potèn­ cies imperialistes: el Japó i els Estats Units. El resultat de totes aquestes tensions portà a la Primera Guerra Mundial, el conflicte més gran que la humanitat havia conegut des de l’aparició de les primeres civilitzacions. Coincidint amb la commemoració del centenari de laRevolució Francesa, el 889 se cele­ brà a París l’Exposició Universal. Al llarg del segle xix es van organitzar aquesta mena d’exposicions, amb la finalitat de donar a conèixer els avenços tècnics, comercials i artís­ tics d’arreu.

ANÀLISI FORMAL

Elements de sustentació i elements sustentats Aquesta estructura metàl·lica destaca les possibilitats expressives del ferro com a nou ma­ terialarquitectònic, de manera que ha esdevingut un símbol de l’era moderna. La base de la torre Eiffel és formada per quatre enormes arcs que reparteixen i dirigeixen el pes de l’estructura superior cap als quatre punts de sustentació. Aquests quatre pilars estan situats als vèrtexs d’un rectangle i, a mesura que la torre creix, van corbant­se fins a configurar un únic element articulat. Les línies corbesconfereixen a la torre un perfil molt estilitzat, que la fa capaç de resistir la força del vent. En funció de la temperatura, l’extrem més elevat de la construcció pot acostar­se o allu­ nyar­se del terra uns 8 centímetres a causa de la dilatació tèrmica del metall.


TORRE EIFFEL

Les característiques del subsòl i la proximitat del riu van fer necessaris uns fonaments de 30 metres de profunditaten un dels pilars de sustentació. Espai exterior i espai interior La torre Eiffel és una estructura construïda amb 18.038 peces de ferro forjat, entrecreua­ des i fixades mitjançant .500.000 rebladures. El seu pes original era de 7.300 tones, que s’han transformat en unes 0.00 per la presència d’un museu, restaurants i botigues. Quan es va edificar feia 3,7 metres d’alt des del terra fins alpal de la bandera, i l’am­ plada del rectangle que formen les quatre potes era de 125 metres. Avui dia, amb les an­ tenes de telecomunicacions, mesura 324 metres d’alçària. De nit, la torre és il·luminada per 35 projectors de .000 watts. Malgrat que es fa difícil distingir entre espai interior i espai exterior, aquesta obra disposa d’escales i ascensors, en el recorregut dels quals hi ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • torre eiffel esp 1
  • APUNTS DE CATAL
  • Torre eiffel
  • La Torre Eiffel
  • Torre Eiffel
  • La torre Eiffel
  • La Torre Eiffel
  • Torre Eiffel

OTRAS TAREAS POPULARES

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS