Pensar

Páginas: 13 (3073 palabras) Publicado: 15 de marzo de 2011
Neoclassicisme, Romanticisme i Goya - Presentation Transcript

1. Neoclassicisme, romanticisme i Goya Per Ramón A. Banegas López
2. Context històric i característiques
o El neoclassicisme neix com a resultat de l’esperit racionalista del segle XVIII, que cerca un retorn a la puresa de les línies clàssiques per fugir del superficial estil decoratiu imposat pel rococó. A mésdurant el segle XVIII es van produir importants descobriments arqueològics com Herculà (1719) i Pompeia (1748), que meravellaran a la intel·lectualitat de l’època, fruit d’aquest interès per l’art clàssic sorgirà una important bibliografia sobre l’art grec i romà, com el llibre de Winckelmann : Història de l’Art a l’Antiguitat (1764) o el d’Stuard : Antiguitats d’Atenes (1762). A tot això s’ha desumar el cansament d’un estil que es repetia a si mateix.
o Al context cultural s’ha de sumar un context polític i social que va facilitar que s’imposés el nou estil neoclàssic. Ja que molt aviat aquest estil es va identificar amb els ideals revolucionaris d’una nova societat burgesa sense estaments defensada pels revolucionaris francesos, mentre que el rococó s’identificava amb les antiguesclasses privilegiades i els seus salons. Així el nou estil neoclàssic serà l’estil oficial de la nova França revolucionaria i s’allargarà durant l’època napoleònica. L’epicentre del nou estil serà França, però la seva influència arribarà a tota Europa.
3. Arquitectura neoclàssica
o Grècia i no pas Roma és el model del Neoclassicisme. A les obres neoclàssiques predominen les columnesdòriques amb el fust acanalat, els frontons tornen a tenir estàtues, però també es construeixen cúpules, partint de models moderns com la de Sant Pere. Els arquitectes neoclàssics s’apropen als monuments clàssics intentant no només imitant les tècniques constructives sinó també l’esperit grec i romà, sense aconseguir-ho, per tant intenten arribar a la màxima fidelitat en els models imitats, elque dona com a resultat una arquitectura freda i academicista. Els principals centres d’arquitectura neoclàssica van ser França, Anglaterra i Alemanya.
o Jacques Germain Soufflot (1713-1780 ) : seguint els models grecs i romans construeix l’església de Saint Geneviève (1757-1790) amb una cúpula que es va inspirar en Sant Pere de Roma i Sant Pau de Londres. El temple és de creu grega, ambla cúpula al creuer, i la portada és una portada inspirada en els temples grecs i romans, hexàstila, amb rontó esculpit.
o Barthelemy Vignon (1762-1828) : Va projectar l’església de La Madeleine, la qual es va iniciar sota el regnat de Lluís XVI (1764), sota la direcció de Pierre Cotant d’Ivry, la revolució va parar les obres i Napoleó va transformar el projecte en un temple en homenatgea la Grand Armée donant-li el projecte a Vignon qui va construir aquest temple corinti, fidel seguidor dels cànons clàssics.
o Jacques Gondouin i Jean Baptiste Lapère : construiran el 1810 a la plaça Vendôme de París una columna en honor de Napoleó seguint el model de la columna trajana.
o A Anglaterra Sir Robert Smirke (1781-1867) construirà el Museu Britànic (1825-1850),seguint els cànons grecs, la façana està decorada amb una espectacular columnata jònica i la porta, segueix el model dels temples grecs amb una portada octàstila coronada amb un frontó esculpit. Aquest model d’un classicisme fred, tot i que menys grandiloqüent serà el que seguirà William Wilkins en la construcció de la National Gallery (1838).
o A Alemanya el neoclàssic es difon amb mésfacilitat al territori prussià, majoritàriament protestant i sota el govern de Frederic II el Gran (1744-1797), rei Il·lustrat, gran reformador de l’estat prussià i amant del classicisme. El monument més notori es la Porta de Brandenburg construida per Carl Gothard Langhans (1732-1808) entre el 1788 i 1791 inspirant-se en la porta d’accés de l’Acropolis de Grècia.
4. Neoclassicisme francès La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Que Es Pensar
  • La pensada
  • Pensar en ti
  • Pensar
  • Pensa
  • mi pensar
  • Pensando en ti
  • Mi pensar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS