Periode Silurico

Páginas: 6 (1304 palabras) Publicado: 14 de junio de 2012
PERÍODE SILÚRIC
va ser un període geològic de l'era paleozóiza que comprén des del final de l'Ordovícico (fa 443,7 ± 1,5 milions d'anys) fins al principi del Devonià (fa 416,0 ± 2,8 milions d'anys) . El Silúric també es va caracteritzar per la seua brevetat, ja que hauria durat a penes uns 25 m.a., la qual cosa es va deure a les ràpides transformacions geogràfiques i biològiques ocorregudes enel dit lapse.
En este període els continents d'Amèrica del nord i Europa s'estaven acostant, el fons oceànic s'arrugue i es va plegar. Va pujar el nivell del mar, Les terres pròximes a la costa es van inundar i es van convertir en mars poc profunds. Els científics creuen que a mitjan Silúric es va produir una important glaciació.
En el Silúric, el Paleopolo Sud s'hauria situat en el centre deAfrica o a Amèrica del Sud. En el Ashgill (Ordovícico Superior) es trobava en el Nord o centre de Africa i en el Llandovery migró cap al centre del Brasil, provocant glaciació en les conques brasileres del Perú, Bolívia i Argentina. En el Silúric Tardà-Devónico Primerenc hagué d'estar situat en l'Oest d'Argentina. La seqüència silúrica del Perú duu tillitas del Llandovery Inferior comparables aunes altres de Bolívia (Formació Cancañiri) i Argentina (Formació Zapla o Mecoyita).
A la fi del període Ordovicio es va produir una extinció massiva molt important, que va acabar quasi la meitat de les espècies animals existents. Aquestes extincions serveixen als paleontólogos per a marcar la fi del Ordovicense i l'inici del Silúrico. En aquesta època va desaparèixer tota classe d'animals.Però van evolucionar altres mochas espècies en el silurico. AL final del Silúric va tenir lloc un procés menor d'extinció, conegut com l'esdeveniment Lau.
Es van formar zones d'esculls compostes per esponges cridades estropomatoporoides, van començar a estendre's peixos simples, i van aparèixer més artròpodes.
Pels mars del Silúric van començar a estendre's uns peixos molt simples, sensemandíbules. AL final del període els peixos desenvolupen mandíbules per a menjar i escates per a protegir-se. Van aparèixer molts artròpodes més, animals amb potes articulades. Eren marins i entre ells estaven els grans i feroços escorpins de mar.
En la costa, i avançant cap a les terres ermes, sembla estendre's una catifa verdosa. Les plantes van ser els primers éssers que van viure en terra ferma. LaCooksonia va ser, probablement, la primera planta terrestre. Els milpiés i els primers insectes segueixen aquesta font d'aliment.
DIVISIÓ
El Sistema Silúric es divideix en quatre èpoques o sèries:
· Pridoli
· Ludlow: ludfordiense y gorstiense.
· Wenlock: homeriense y sheinwoodiense.
· Llandovery: telychiense, aeroniense y rhuddaniense.

PALEOGEOGRAFIA
A partir del Wenlock es vanincrementar les transformacions paleogeográficas i la col·lisió de Laurentia amb Bàltica va originar al Supercontinente Laurusia. Durant el Silúrico, Gondwana va continuar amb el seu lenta deriva cap al sud, però hi ha proves que els casquets polars silúrics van ser menys importants que els de la glaciació de finals del Ordovícic. Els continents del sud es van mantenir units durant aquest període. Lafusió dels casquets polars i les glaceres van contribuir a un augment en el nivell del mar, recognoscible pel fet que els sediments del Silúric cobreixen els sediments erosionats del Ordovícic, formant una discontinuidad. Altres cratones i fragments continentals es van desplaçar prop de l'equador i van començar a unir-se formant el segon supercontinente denominat Euroamérica. TransicióOrdovícic-Silúrico exposada en Hovedja, Noruega, mostrant la diferència molt marcada entre el gris clar de la arenisca calcària del Ordovícico i el marró de la lutita del Silúric. Les capes es van invertir durant la Orogenia Caledoniana. Es va començar a produir la fusió de Laurentia-Bàltica i Avalonia, amb la desaparició del oceáno Iapetus, i la formació del continent de les Velles Areniscas Roges o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • periodo silurico
  • periodo silurico
  • periodo devonico y silurico
  • SILURO
  • Era Silurica
  • ordovicico-silurico
  • El Siluro
  • perido devonico y silurico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS