Peticions negatives

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (380 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 1 de junio de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Les peticions negatives

Un dels errors més típics en la comunicació és fer peticions negatives. Entenem com a petició o instrucció negativa la que comença amb un NO com ara “No corris”, “Noriguis”, etc.

Quin problema tenen aquests tipus d’ordres? Doncs que la nostra ment no li dóna gaire importància al no i en canvi si que genera tota una sèrie d’imatges, records, reaccions fisiològiques,emocions i sensacions associades al concepte de córrer, riure, etc. És a dir encara que el nostre interlocutor ens mana el contrari, tant el nostre cervell com tot el nostre cos es prepara en funciód’aquestes imatges i sensacions. Tota aquesta motivació fa que sigui molt difícil acomplir l’ordre rebuda. Només cal que ens diguin “No et giris” perquè ens girem com per art de màgia. El No ens arribamolt diluït mentre que la imatge de girar ens arriba alta i clara. Com hem reaccionat si algú ens ha trucat i ha començat amb la següent frase: “No et preocupis...” segurament ens hem començat apreocupar de valent.

Com podem evitar que les nostres peticions produeixin l’efecte contrari? Doncs intentant parlar sempre en positiu que no vol dir altra cosa que esmentar el que volem aconseguir enllocdel que volem impedir. Així “No corris” s’ha de reconvertir en “Ves a poc a poc”; “No riguis” ha de canviar a “Posa’t seriós” i així successivament. D’aquesta manera ens és més senzill seguir lainstrucció rebuda ja que tenim imatges significatives, sensacions més o menys intenses i aprenentatges molt interioritzats del que significa estar seriós, callat, etc.

Aquesta cura amb el nostrellenguatge no només l’hem de tenir de cara a la comunicació amb els altres sinó també en els nostres propis diàlegs interiors. No ens autoimposem pautes negatives com ara “No et posis nerviós”, “No potsfallar”, etc. És molt més eficaç trobar fórmules en positiu com ara “Tranquil·litza’t”, “Ho pots fer bé”, etc.

Una bona idea per intentar reduir el nombre d’expressions negatives és demanar ajut...