Pirineus en Venda

Páginas: 8 (1880 palabras) Publicado: 6 de abril de 2013
VALLBONA, Rafael
Pirineus en Venda
Badalona: Edició Ara Llibres, 2005, 174 p.
ISBN: 978-84-96201-51-4


Al llarg dels últims anys hi ha hagut inquietud a la que podria ser la vida de muntanya, tant per als seus habitants com tot el que els envolta, el treball, el medi, les comunicacions, l’educació... Per tant, l’autor ens parlarà del retrocés o el desenvolupament de certes poblacions delsPirineus, tenint en compte que no sempre el desenvolupament ha estat positiu. Els Pirineus no són un accident geogràfic, són una nació transversal.
En aquest context que cal situar el llibre titulat Pirineus en venda, que té com a autor Rafael Vallbona, nascut a Barcelona al 1960, el qual és escriptor, periodista, professor a la facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramón Llull iautor d’una quarantena de llibres. Diu que vol ser d’allà on posa els peus a cada moment, per tant, va fer dels Pirineus casa seva, refugi, lloc de treball i de neguit al veure el procés de transformació que està patint aquesta serralada.
Així doncs, Vallbona ens descriu els Pirineus després d’un treball de camp magnífic, del qual podríem resumir en dos paraules: el progrés o retrocés del sectorprimari i el desenvolupament del sector terciari.
Vallbona, ha anat analitzant una sèrie de pobles dels Pirineus, preguntat les inquietuds als seus vilatans i veient amb els seus propis ulls l’evolució o el retrocés de cada indret, també s’ha fet de guia amb les lectures d’altres autors i mapes, i guies especialitzats per a investigar les rutes amb més facilitat, tal com apareix a la sevabibliografia.
Pirineus en venda, ha estat fragmentat en molts capítols petits de 3 o 4 pàgines cadascun on parla de cada zona, cada peculiaritat dins dels Pirineus, que podem apreciar moltes diferencies, tot i que totes més o menys coincideixen en actualitzar-se o els pobles acabaran per desaparèixer però si pot ser amb sostenibilitat.
En el primer capítol que s’anomena Mirant el Puigmal comença arealitzar una auto exploració, on l’autor inicia les seves vivències i la dels habitants dels indrets on va i primer de tot aclareix el que són els Pirineus, una nació transversal.
Al segon capítol anomenat Cicles de la vida, ens fa el resum dels principals problemes que pateix aquesta nació transversal, com ell anomena. Es destaca per habitants temporals, pèrdua de les activitats del sectorprimari, bona part són pobles petits i amb gent gran però amb una gran cultura i paisatge. Tenen un malson, les construccions sense control. Per això ens explica que cal donar-li veu al territori i escoltar les seves necessitats . Els politics no fan res, i només són els rics que fan inversions temporals.
En els capítols de La Muntanya Basca, La Condició turística i L’altre model turístic navarrès,ens mostra com el Règim Foral, en alguns indrets queden pescadors, pastors i carboners, i amb l’economia més reforçada, fan millores turístiques com per exemple el pas del camí de Santiago per Navarra on hi ha albergs, botigues d’artesans de muntanya...és a dir, fusionen la tradició amb el turisme, cosa que fa que aquest turisme sigui de poc impacte ambiental i visual. En canvi, en el cas deL’altre model turístic navarrès, ens mostra s’haurien de reobrir senders en desús i posar a la perifèria espais lúdics, parcs temàtics, granges, escola...perquè poden conservar la biodiversitat ja que tenen diner per gestionar-ho.
Al següent capítol anomenat, Terra baixa, sembla que tenim conflictes, ens donen testimoni uns jubilats sobre l’estat del pantà de Yesa i les seves possibles ampliacions,els aragonesos es queixen però la part Navarra no diuen ni mú, al cap i a la fi qui te diners es qui acaba manant, perquè és qui acaba dominant el poder polític.
Al capítol Portals dels Pirineus, amb un paisatge que ens meravella, Mallos, diu Vallbona, és un cas que entre poc i massa, no deixen construir, per tant no hi ha feina, tenen dèficit amb el transport, és a dir, gairebé no hi ha vida,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • vendes o vendes
  • vendes o vendes
  • El vende
  • Vendida
  • Que Le Vendemos
  • Vendidas
  • Vendas
  • VENDA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS