Pistolerisme

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (984 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 13 de diciembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
1 Conflicte social esdevingut a Barcelona (febrer i març del 1919), originat a l'empresa Riegos y Fuerzas del Ebro —filial de la // Barcelona Traction Lig and Power // — el 5 de febrer per causa del'acomiadament d'obrers; s'hi afegiren els del ram del gas i de l'electricitat (Barcelona restà sense llum). 
Fou declarat l'estat de guerra, i més de tres mil obrers foren detinguts. Aleshores esdeclararen també en vaga els obrers de la indústria tèxtil i es transformà en vaga general de Barcelona; fou utilitzada la "censura roja" per tal d'impedir que la premsa pogués donar notíciestendencioses que perjudiquessin els vaguistes. L'actitud transaccionista de Salvador Seguí en un míting a les Arenes (19 de març) féu possible un acord i la tornada victoriosa al treball (20 de març); però, el24 de març, pel fet que els militars, en desacord amb el pacte, no havien alliberat 79 vaguistes, hom declarà vaga general a tot el Principat, que finalitzà en ésser declarat de nou l'estat de guerra.La vaga comportà l'establiment de la jornada de vuit hores i les dimissions del governador civil Montanyès, del cap policial Doval, i del cap del govern, comte de Romanones.
 
Avui dia i a causa dela crisi que s'aquesta patint, ningú va a fer un acte de solidaritat per companys, ja que hi ha molta por de perdre el treball.

2La CNT era el sindicat més important de Barcelona, tot i lamilitarització dels treballadors i la posterior declaració de l'estat de guerra, la vaga va ser general. Implanten la censura roja, no es publiquen els bans militars invitant al retorn a la feina.
 

3.S'ha de situar en l'augment del cost de la vida a partir del 1916, relacionat amb la primera guerra mundial i les conseqüències pels obrers, l'augment de la conflictivitat social i l'inici d'una espiralde violència: pistolerisme, grups paramilitars, locauts.
La patronal organitza els seus grups paramilitars amb els Sindicats Lliures, que assassinaren a Layret i a Segui, i els més radicals dels...
tracking img