Platon

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1366 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 23 de diciembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
PERIODES DE LA VIDA DE PLATO

Període de joventut

Diàlegs socràtics(el personatge es el Sòcrates històric)Ex: apologia de Sòcrates, protagores.

Període de maduresa

Diàlegs platònics(apareix ja la filosofia platònica, Sòcrates passa a ser el portaveu de Plató)Ex: --Meno: cicle de reencarnació de l’anima en relació a la teoria de la reminiscència(aprendre es recordar) l’anima esimmortal, quan s’incorpora a un nou cos oblida tot el que havia après. Quan l’anima te d’impressió d’aprendre una cosa , nomes esta recordant. (Sòcrates fa cridar un esclau i li planteja un problema geomètric, la primera resposta es errònia però després a traves de preguntes troba la resposta, la ha recordat)

-La república: l’anima justa i la ciutat justa. Apareix la imatge de la línia , el mite de lacaverna i la teoria de les idees.

-Fedre: apareix la teoria de la reminiscència a les idees i també relacionat amb Eros. Apareix el mite del carro alat i de com Sòcrates explica el que li havia dit la sacerdotessa(el que volia transmetre plató).

Període de Vellesa

-Timeu: explicació cosmològica utilitzant la teoria de les idees i les matemàtiques.

Parmènides: representa que Sòcratesquan era jove dialoga amb Parmènides sobre la teoria de les idees. Parmènides la critica. En aquest diàleg apareixen les principals critiques a la teoria de les idees.

-Les lleis: el mes extens i inacabat. Planteja la ciutat justa des de un punt de vista mes realista i pessimista.

EL CONEIXEMENT

Plató accepta d’Heraclit que hi ha una realitat que canvia constantment i afegeix l’afirmacióque la realitat que canvia constantment , no fa possible el coneixement ,afegeix que existeix una altre realitat que no canvia. Plató no pot acceptar una teoria escèptica perquè:

-l’escepticisme dels sofistes va crear l’estat intel·lectual en que van condemnar a Sòcrates.

-per a poder construir una ciutat justa es necessari conèixer que es la justícia.

LES IDEES

Característiques de lesidees

-son objectes immaterials

-son objectes extra mentals(existeixen independentment de que algú les pensi o conegui)

-son immutables, no canvien

-son eterns, inangendrats

-son úniques, de cada idea nomes n’hi ha una

Tipus d’idees

-idees de valors èpics i estètics: bellesa en si, be en si.

-idees de tipus lògic i matemàtic: igualtat en si..

-Idees corresponents a esserssensibles: Home en si, cavall en si...

Origen de les idees

La paraula idees , en grec “eidos”, recull la paraula i li dona un significat propi

Relació de les idees en el mon sensible

Hi ha imitació i participació, una persona bella es bella perquè imita l’Idea de bellesa en si, o la bellesa d’aquesta persona participa en la Idea de bellesa en si.

MON INTEL·LIGIBLE

El monintel·ligible si que ens permet tenir coneixement perquè es immutable. Dins de la ciència distingim dos tipus de coneixement:

-saber discursiu: coneixement dels objectes matemàtics, s’anomena discursiu perquè les matemàtiques s’aprenen pas a pas, progressivament.

-intuïció intel·lectual: les idees es coneixen a traves de la intuïció intel·lectual( No ESSIS) una idea es coneix de cop i volta.

MITEDE LA CAVERNA

La caverna del mite s’identifica amb el mon sensible, veuen que els objectes sensibles son l’única realitat, son com els esclaus que prenen les ombres per objectes reals. El foc de la caverna correspon al sol del mon sensible. En el mite l’esclau en cos i anima puja i descobreix l’àmbit de fora de la caverna; en la línia es tracta de l’ascensió de l’anima sola al monintel·ligible. El pendent abrupte i escarpat a traves l’esclau ha d’accedir al mon exterior simbolitza l’exercitació de les matemàtiques, via d’accés al mon intel·ligible. L’àmbit de fora la caverna es el mon intel·ligible. L’últim objecte important que coneix es el sol , l’anima descobreix la idea del be.

“Analogia entre el sol i el bé en si”:

La idea del Bé “és la sobirania única que produeix la...