Platon

Páginas: 8 (1756 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2012
EL MITE DE LA CAVERNA



EL MITE DE LA CAVERNA

El mite de la caverna és presentat per Plató en el llibre VII de REPÚBLICA, en el qual Plató fa referència al que coneixem i el que ignorem.

 Plató, ens diu que ens imaginem en una caverna subterrània on hi ha uns presoners que des de petits han estat encadenats i no es poden moure, per tant sempre miren cap al front. Darrere seu hi haun mur més alt i una foguera que els il·lumina. Al mur que veien els presoners, es reflectien figures d'animals i objectes i ombres d'alguns homes que de vegades escoltaven parlar.

Com a conseqüència els presoners creien que les ombres que veien i la veus que sentien eren la realitat, ja que era l'únic que conegut per ells. En aquest mite, l'ésser humà està simbolitzat pels presoners i lesombres simbolitzen les aparences, que percebem per mitjà dels sentits i creiem que és la realitat. Això representa la ignorància en què estem submergits els éssers humà (el món sensible).

Si un presoner és alliberat de les seves cadenes i és obligat a anar a la llum (el sol), és a dir, cap al món de les idees. El presoner seria incapaç de distingir les ombres de les figures que havia vist abans,causant-li la confusió i creient que tot el que abans veia abans era més real del que veu en el món real (món de les idees). Com ha estat acostumat foscor, el fort canvi de la foscor al sol li va causar dolor. Només si el presoner si capaç d'aguantar la llum del sol, podrà contemplar el món real o com afirma Plató el món de les idees. Aquesta fase desagradable per a l'ésser humà li inclinaria adeixar el camí de la llum i triar el conegut i no el bo per conèixer. Si aconsegueix sobrepassar aquesta "barrera" al principi li seria més fàcil mirar les ombres, després els reflexos dels objectes en l'aigua i finalment els homes i objectes mateixos, aconseguint finalment conèixer el món de les idees.

Si el presoner alliberat recordés el món subterrani, els seus coneixements i els seuscompanys presoners, els compadiria i preferiria viure en el món desconegut de tornar a aquesta vida monòtona i insuportable, ja que conèixer la veritable realitat seria difícil tornar al món de les aparences.

Concloent, si el presoner alliberat tornés al món subterrani i els expliqués la seva experiència i intentaria ajudar els seus companys presoners, es riurien d'ell, ja que en tornar de dalt lavista estaria obstruïda i no veuria més que foscor i els seus companys dirien que no valdria la pena pujar. I si el presoner alliberés als seus companys el matarien per la seva por i ignorància, amb això Plató vol dir que tot aquell que pretén mostrar la veritable realitat és ignorat i executat pels éssers humans.
TEORIA DEL CONEIXEMENT


El mite de la caverna és un clar exemple que Platóutilitza per il·lustrar la seva teoria del coneixement. La teoria del coneixement de Plató està relacionada amb la metafísica (el que està més enllà del físic i es preocupa per explicar la naturalesa fonamental de l'ésser i del món), on hi ha diverses tesis que desenvolupa Plató.

D'una banda hi ha la reminiscència (conèixer és recordar) en la qual per Plató l'ànima ja existeix abansd'encarnar-se en un cos i coneixia ja totes les idees, però en néixer s'oblida de tot el que sap, i necessita que el coneixement sensible serveixi com a provocació a aquest coneixement perdut.

D'altra banda podem trobar la dialèctica (mode de coneixement) en la qual es poden apreciar dos enteniments, l'enteniment com a mètode, que consisteix en un joc de preguntes i respostes per arribar a la veritatper tal d'arribar a una definició de les coses. L'entesa com a ciència consisteix en la contemplació intel·lectual de les idees, arribant a observar amb la intel·ligència i la raó.

Finalment en la teoria del coneixement de Plató es poden distingir dues classes de coneixements. Doxa (opinió) és el coneixement del món sensible, que té com a objecte les coses materials, en què trobem la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS