Plató

Páginas: 10 (2285 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2013
PLATÓ.
Vida.
Plató va néixer a Atenes. Va rebre una educació que el va conduïr a dedicar-se a la política. Va iniciar-se a la filosofía de mà de Cratil. Els seus parents Càrmenides i Críties li van oferir col·laborar amb el govern dels trenta tirans però veient la repressio violenta contra els liders de l’antiga democràcia se’n va apartar. Als 20 anys va conèixer a Sòcrates de qui es vaconvertir en deixeble, però en restablirse la democràcia a Atenes va veure com aquest (segons ell el més just dels homes) era condemnat a mort. Aquesta injusticia va fer que s’endinsés en la filosofia, però per no tenir represalies per haver estat deixeble de Sòcrates, va residir fora durant 3 anys.
El món que va viure.
Plató va viure durant un període agitat d’Atenes, durant la guerra del Peloponèson Atenes va perdre davant Esparta i aquesta va abolir la democràcia i va imposar el govern dels trenta tirans. Una revolta popular va enderrocar aquest govern pero les injusticies (com la mort de socrates) van continuar.
Els llibres que va escriure.
Obres la majoria en forma de diàleg on normalment participava Sòcrates i algú altre (amics, deixebles..). Moltes vegades la conversa comença amb unadefinició donada per un dels conversants. Sócrates va extraient conclusions que es dedueixen les unes de les altres fins que s’arriba a una conclusio que invalida el punt de partida. Atenent a l’evolucio del pensament de Plató amb el transcurs dels anys la seva obra s’agrupa en 4 periodes:
Periode socràtic o de joventut: Apologia de Sòcrates, Critó, Llibre I de La República. Plató reprodueix elpensament i personalitat de Plató, res de la teoria de les idees.
Període de transició: Menó. Comença a deixar pas al pensament propi de Plató, primers esbossos de la teoria de les idees.
Periode de maduresa: Banquet, Fedó, Fedre i els nou llibres de La República. El pensament de Plató totalment diferent de Sócrates, desenvolupa teoria de les idees i la seva teoria política.
Període de vellesao crític: Parmènides, Timeu. Plató revisa criticament les seves teories i Sócrates perd importancia.


El pensament de Plató.
Va tractar tots els àmbits del pensament humà i de manera original. La seva filosofía te vocació política. Considerava que tenia l’obligació de pensar com han de ser el govern i la societat justos perquè no li agradava el govern polític que hi havia. La teoria de lesidees es la que tracta de temes com que cal fer per assolir el coneixement o què existeix realment.
Teoria de les Idees.
Teoria de la realitat.
-Antecedents:
Els sofistes deien que la veritat és relativa i deien que no es podía arribar al coneixement.
Heràclit deia que el món material canvía constantment.
Parmènides deia que només hi podía haver coneixement verdader d’allò que romaninalterable i no canvia i que la via de coneixement de la realitat és la raó i no els sentits.
Pitagórics deien que els principis de la natura són nombres i tot del món material és reductible a aquests (va trobar sentit ja que la matemática depen de la raó i no dels sentits). Però aquesta no resolia questions politiques i socials que Plató volia.
Sócrates va considerar que hi havia alguna caracteristicacomuna a tot i aquesta es la que ens fa distingir les coses. La definicio essencial. Sócrates només es va preocupar de les definicions essencials dels valors morals i socials.

-Les idees platòniques:
Són inmutables (no canvien), només es poden coneixer a traves de la raó, existeixen per si soles (són independents als éssers particulars als que es refereixen i que les coneixen), són eternes,úniques i inmaterials.

-Relació Idees/ objectes materials:
Tot el que existeix al món sensible és el que és perque es una copia imita o participa de les Idees. Plató estableix un dualisme ontologic a partir de les dues realitats que coneix: les idees (realitat superior) i els objectes materials ( no són autentica realitat ja que son copies de les idees i sense aquestes no existirien )
Idees...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS