Poema

Páginas: 3 (518 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
Comentari de text de Josep Pla Colliure

Aquest text de Josep Pla s’ha publicat en el llibre Cartes de lluny. En consonància amb la intencionalitat divulgativa d’escenaris turístics catalans , elregistre és poètic com es pot observar en el vocabulari que utilitza l’autor per descriure el paisatge (“terres cuites per simbolitzar el color marró, pa sucat amb vi per simbolitzar el color vermellós). L’autor pretén amb aquest text donar-nos un mínim d’informació del poble de Colliure que ens convidi a visitar-lo, per tan parlem d’un text divulgatiu.

És un text descriptiu perquè explica lescaracterístiques de Colliure.

Com a text descriptiu segueix un ordre,de lluny a la vora, de general a particular. S’estructura en dos parts. Primer el autor comença presentant el tema (“sobreaquest fons màgic) i més endavant el desenvolupa. Els elements descrits de Colliure són l’ermita, les cases, la torre vella, l’autor és centra en descriure tot allò que envolta el poble.

És unadescripció sensorial, ja que fa referència a impressions visuals (”curculla rodona”, “torres vella). D’altres són gustatives (“pa sucat amb vi” “blanc de nata”, suc de pipa) o tàctils(seda de paletaclara),també i destaquen les pinzellades de colors (“pedra daurada”, “cobalt pàl·lid, “taca rosada”,”finestres i portes blaves”).

Els verbs que apareixen són dinàmics (“sota un angle de teules, “al’extrem de l’escullera”,”està posat sobre la curulla”). En altres casos hi ha elisió de verb concretament el verb haver-hi (“hi ha una església i una torre vella, de colors sumptuosos, una ermita sobre lesroques i un crist amb els braços clavats davant del golf”, “de formes violentes i de colors severs”). El temps predominant és el present (“està”,”posat”,”fent”,”és”)

La descripció pretén explicar,expandir el nom amb un CN, que pot prendre diferents formes.La més freqüent és l’adjectivació (“terres cuites”,”pedra daurada”,”torres vella”). D’altres són de Spreposicional (“pa sucat amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS