Posa't a prova

Páginas: 10 (2417 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2011
ACTIVITATS HISTÒRIA:
POSA’T A PROVA
1. Sintetitza.

a) Quin sistema polític va idear Cánovas per asegurar la Restauració de la monarquia? Quins van ser els suports principals que va tenir?

Buscava un nou model polític que superès alguns dels problemes endèmics del liberalisme amb la intervenció de militars a la política, elaborar un sistema polític basat en el bipartidisme i pacificar elpaís posant fi a la guerra de Cuba i al conflicte carlí. Va establir el vot censatari i l’alternança en el poder amb la fi de que tots siguin conservadors a favor de la monarquia.
Els seus màxims suports venien de l’Alta Burgesia, els grans propietaris rurals i les classes altes.

b) Quins mecanismes asseguraven durant la Restauració l’alternança en el poder entre els partits dinàstics? Quinessemblançes i quines diferencies hi havien entre els conservadors i els lliberals?

El torn del poder estava garantit perquè el sistema electoral invertia els termes propis del sistema parlamentari. Així, quan el partit del governt tenia procès de desgast polític i perdia la confiança de les corts, el monarca cridava al cap del partit de l’oposició a formar gobern.
Semblances:
Els dos partits,tant el liberal com el conservador defensaven la monarquia, la Constitució, la propietat privada, la consolidació d’un estat liberal, unitari i centralista.
Diferències:
El partit conervador defensava l’inmobilisme, el sofragi censatari, la esglèsia catòlica i l’ordre social, en canvi, el parit liberal defensaven el sofragi universal masculí, la reforma social més progressista i laica.

c)Quins grups polítics quedaven marginats del sistema? Quin paper se’ls reservava? Com van evolucionar durant la Restauració?

El carlisme, el republicanisme, el socialisme i els nacionalismes van esdevenir les principals forçes d’oposició al sistema de la Restauració. Malgrat que van arribar a tenir presència al Congrés, no van aconseguir mai obtenir un nombre suficient de diputats per formar ungobern o constituir una minoria influent.
La unió republicana va tornar a obtenir diputats l’any 1896, però no va assolir l’èxit anterior. Malgrat que les aliançes van permetre augmentar els escons parlamentaris, el republicanisme va haver de fer cara a la influència de l’internacionalisme entre els obrers, la qual cosa li va fer perdre una part de les seves antigues bases socials i va haver delluitar contra l’abstencionsme anarquista i la competència electoral dels socialistes.
A partir del 1890 el carlisme va ser reconstruit amb l’aspiració de convertir-lo en un partit de masses i organitzat en assebleas locals, que rebien el nom de cercles i que es van difondre per tot Espanya. Amb el nom de la comunió Tradicionalista el carlisme va esdevenir un grup actiu d’oposició al sistema de laRestauració. L’any 1896 va aconseguir 10 diputats.

d) Quina va ser la política dels goberns de la Restauració en relació amb l’illa de Cuba? Per què es va desencadenar una guerra a favor de la seva independència? Com es va desenvolupar el conflicte? Quines actituts van tenir els catalans en relació amb la guerra cubana?

El Partido Liberal de Sagasta es va mostrar favorable a introduirmilllores, però nomès va arribar a concretar l’abolició formal de l’esclavitut l’any 1888.
L’any 1891 el gobern espanyol va elevar les tarifes aranzelàries per els productes importats a l’illa que no procedissin de la península.
A la gran insurrecció, Cánovas de Castillo envia un exèrcit comandat pel general Martínez Campos que creia que la pacificació de l’illa requeria una forta acció bèlica que haviad’anar acompanyada, però d’un esforç polític de conciliació amb els insurrectes.
Després, Campos va ser destituit i el seu lloc l’ocupa Valeriano Weyler que va iniciar una forta repressió i va organitzar les concetracions de camperols en les que s’obligava als pagesos a canviar d’assentament per ser reclosos en poblacions tancades i aïllades que els impedien tenir contacte amb les combatents,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Posa't a prova tema1 geografia 2n bat
  • Posa't A Prova Tema 6
  • Que es provida
  • Provando
  • provida
  • prova
  • Prova
  • Prova

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS