Prehistoria en catalunya

Páginas: 13 (3023 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2010
DOSSIER DE PREMSA

Aquest recull d’articles pretén ser una breu síntesi del tractament que realitzen els mitjans de comunicació de les troballes arqueològiques al nostre país.
És pot veure com sovint les notícies de descobriments arqueològics passen desapercebudes per la majoria dels mitjans de comunicació i sinó reben un tractament més aviat marginal o de segona categoria.
He intentat agafararticles que fan referència a diferents períodes i a diferents tipus de tractament de les restes arqueològiques, per poder tenir una visió més ampla del que s’età fent en aquest camp en el nostre país.

Títol: L’arqueologia a Cabrera, una opció de futur
Publicació: Tribuna Maresme, número 238 de maig 2010
Valoració: Tot i que aquest article no parla directament d’una troballa arqueològica, sique crec que és important incloure’l en aquest dossier de premsa ja que ens mostra quin ha de ser el tractament de les restes arqueològiques del nostre país.
És interessant veure com una persona amb experiència i coneixement del tema fa una valoració de quina ha de ser la millor actuació davant d’un conjunt monumental molt important com és el de l’antiga Iluro ( al text posa Ilturo, però suposoque és un error tipogràfic).
La publicació d’aquest article dóna la impressió de ser un toc d’atenció cap els estaments oficials que possiblement tenen problemes econòmics per a realitzar un estudi ben acurat de les restes o per dedicar-hi tots els recursos que serien necessaris.

Títol: Un cos trobat en perfecte estat de momificació i en una posició molt inusual
Publicació: Diari de Girona, 6de maig de 2010
http://www.diaridegirona.cat/cultura/2010/05/06/cultura-arqueologia-trobat-perfecte-momificacio-posicio-inusual/404110.html
Valoració: Aquesta petita ressenya apareguda al Diari de Girona no aporta gairebé cap informació. Ens parla de la troballa d’una cos momificat, però no ens indica de quin període ni ens en dona cap més informació.
Tot i que sembla que aquesta notícia nosigui prou important per incloure-la en un dossier de premsa si que m’ha fet pensar en que a vegades els mitjans de comunicació no donen prou importància a troballes arqueològiques que ens poden ajudar a entendre el nostre passat.

Títol: Estudien un vaixell del segle XVIII enfonsat a la desembocadura de l'Ebre
Publicació: Diari de Tarragona, 14 d’agost de 2009http://www.diaridetarragona.com/ebre/033408/comena/nova/campanya/arqueolgica/per/estudiar/vaixell/segle/xviii/enfonsat/desembocadura/lebre
Valoració: Aquest article ens parla d’una especialitat de l’arqueologia una mica desconeguda, el rescat de restes arqueològiques submarines. És interessant veure que la Generalitat disposa d’un vaixell especial per a recuperar restes arqueològiques subaquàtiques.
El fet que l’any anterior jas’hagués realitzat una primera campanya d’investigació ens dona una idea de la limitació dels recursos emprats per l’administració.
Tot i que aquest vaixell és d’una època molt posterior a la que hem estudiat en la nostra assignatura crec que la troballa és prou important per fer-ne esment. El fet de que el vaixell estigui ben conservat degut a que va ser cobert amb sediments el fa especialmentinteressant per poder saber com eren els vaixells de guerra del S. XVIII.
També és interessant l’interès que hi ha per fer-ne divulgació entre la població habitant de la zona, ja que a vegades nosaltres mateixos som uns grans desconeixedors de la història del nostre voltant.

Títol: El «Thetis» espera trobar restes d’un vaixell tardoromàhttp://www.diaridegirona.cat/cultura/2010/05/04/cultura-thetis-espera-trobar-begur-restes-vaixell-lepoca-tardoromana/403607.html
Publicació: Diari de Girona, 4 de maig de 2010
Valoració: Com ja hem vist en la notícia anterior la Generalitat disposa d’un vaixell dedicat especialment a la investigació de restes arqueològiques subaquàtiques. Durant la campanya d’aquest estiu a banda d’investigar restes romanes també dedicarà el seu temps a restes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • Prehistoria
  • Prehistoria
  • Prehistoria
  • La Prehistoria
  • La Prehistoria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS