Primo de rivera

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (476 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 25 de abril de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
DICTADURA PRIMO DE RIVERA (1923-31)
Causes de fons:
La situació de la Restauració des de 1917 es molt dolenta, es fa la suspensió de la Constitució, hi ha corrupció política a partir dels governsde concentració, es a dir, els partits dinàstics nacionalistes. No hi ha eleccions.
Hi ha molta violència social causada per el pistolerisme, per part del Anarquistes FAI i dels cossos de l’Estat(policia).
Al 1921 en el Marroc es produeix el Desastre d’Annual. La ocupació del Marroc va ser molt dispersa i a vegades els militars eren atacats. Aquests atacs van ser incrementats per elnacionalisme que ho ha al Rif amb la presencia de Abdelkrim, líder d’aquest moviment contrari a la presencia d’Espanya al Rif. Alfons XIII davant d’aquests rifenys, ordena a Silvestre (general de les tropes deMelilla) una sortida de les tropes, per demostrar força davant dels rifenys i acabar amb els atacs. Els rifenys es van retirar perquè no tenien res a der amb l’exercit. Després de buscar en elterritori i no trobar res, van acampar (campament a Annual). Dementre els rifenys rodejant el s militars i els ataquen. Les tropes espanyoles no poder fer res i es retiren. Aquesta retirada va ser undesastre perquè no va ser ordenada. El desastre d’Annual ve donat per la mort de 10.000 soldats quan es retiren. Això produeix que ho hagués molta tensio a Melilla perquè veuen que no tenen molts soldats iels rifenys podien atacar la ciutat.
El 13.11.1923, Primo de Rivera (capital civil de Catalunya) per ordre d’Alfons XIII fa un cop d’Estat. A l’escrit que ell fa per explicar aquest cop d’Estatparla de que ell el fa per acabar amb la corrupció política, amb la violència social (pistolerisme) i solucionar la situació que hi ha al Marroc. També vol acabar amb la revolució del proletariat, queestaven produint moltes dictadures a Europa.
Causa puntual:
L’Informe Picasso, es va fer després del desastre d’Annual. El general investiga el desastre i arriba a la conclusió de que el culpable...
tracking img