Procés d'ocupació de la cova de les monges (alta garrotxa)

Páginas: 13 (3042 palabras) Publicado: 14 de junio de 2011
Procés d’ocupació de la Cova de les Monges

Introducció
Aquest treball presenta una síntesis sobre els resultats dels anàlisis fets en dos intervencions sobre les ocupacions humanes a la cova de les monges. He escollit aquest jaciment degut a la proximitat de la meva localitat, Olot. Per altre banda la Vall del Llierca on es troba situada la cova en qüestió presenta unes singularitats que lafan única en tota la comarca, la qual està plena d’històries del passat. Tot garrotxí en algun moment de la seva vida acaba formant part d’aquest paisatge, ja sigui per gaudir de les rutes que i configuren, que ens porten a racons tan emblemàtics com sant Aniol d'Aguges, Talaixà, el cim del Bassegoda, el sal del brull o per fer una escapada de la calor remullant-te a les gorges que i trobembrollant per tot arreu. Com ja s’ha dit a l'inici, exposaré les diferents troballes i hipòtesis que s’han originat a partir de les fonts arqueològiques.

Situació geogràfica
La comarca de la garrotxa està situada a la part nord-oriental de Catalunya, i es correspon amb la conca hidrogràfica alta i mitjana del Fluvià. Limita amb l’alt Empordà, el Gironès, la Selva , Osona, el Ripollès i el Vallespir.La comarca no és uniforme i s’hi poden distingir dues subcomarques: la comarca d'Olot i l’alta garrotxa. Les dues separades per la Vall del Fluvià, la riera de carreres i la riera de Bianya. La comarca d'Olot es caracteritza per un seguit de valls força amples i per la localització de nombrosos cons volcànics. Aquesta activitat volcànica envair en molts casos valls fluvials provocant l’estancamentde l’aigua que un cop dessecats han produït grans extensions planes aptes per el conreu. L’alta garrotxa queda ben delimitada, al sud per la vall del Fluvià que es troba a 200 metres sobre el nivell del mar, i en contraposició a les darrers muntanyes del PrePirineu, com el Comanegra, muntanya més alta de la garrotxa a 1558 metres sobre el nivell del mar. La vall que ens interessa és la delLlierca (alta garrotxa), muntanyam calcari format per cingleres, serres agrestes i escarpades on destaquen diversos cims emblemàtics com el Comanegra, el Bassegoda i el Ferran (predomini de materials litològics de l’eocè). La riera del Llierca amb els seus afluents a anat sedimentant la zona formant un congost amb gorges, barrancs i saltants d’aigua en contraposició als boscos d’alzinar i rouredes.(Aquest espai de difícil accés l’hem de entendre com a lloc de protecció, aixopluc i abundant en recursos per les economies pastívores del bronze). La cova de les Monges es troba entre el riu Llierca i la riera de sant Aniol, poc avanç que s’ajunti i formin el riu Llierca. La cova està situada a la paret rocosa de dels cingles de Manalla. Forma part del municipi de Montagut i les seves coordenadessón: Alt: 420 m/m Lat:N 42º 17' 16'' Long:E 2º 35' 31'' Història de les recerques: La cova de les monges no ha set una de les coves més excavades de la zona. La cova fou descoberta l’any 1974 per R.Sala. Ell mateix donar material trobat i feu un intent d’excavar però està mancada de plànols de situació i estratigrafia. El mateix any el Servei tècnic d’Arqueologia de Girona, feu l’excavació que haproporcionat més informació, la qual té una estratigrafia somera, per picades, i un intent de situació espacial per zones. La tercera i última de les excavacions les feu també el S.T.I.A l’any 1978, amb una quantitats de materials mínima (10 fragments) ja que en el moment de la realització la cova estava capgirada i els resultats foren nuls. Fou també objecta d’una monografia presentada com a tesis dellicenciatura feta per Assumpció Toledo Mur l'any 1980 i 1982.

Descripció de la Cova: La cova està en mig d’un paisatge de roques calcaries eocèniques, alterades químicament per l’acció de l’aigua. El relleu que envolta la cova és molt abrupte, com gaire bé tot el massís calcari de l’alta Garrotxa. Aquest jaciment està situat en mig d’un espadat on entra amb contacte amb l’anticlinal que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mariano De La Cova. Procer
  • La Garrotxa
  • Monge
  • Cover
  • Los mongos
  • es una monga esto
  • Cover
  • mongar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS