projecte de recerca

Páginas: 7 (1631 palabras) Publicado: 27 de agosto de 2015
 ÍNDEX
1. Que és el dopatge?
2. Què porta a un esportista d’elit a dopar-se?
2.1. Per sobreviure
2.2. Per guanyar
3. Mètodes i substàncies més comuns.
3.1. Mètodes més emprats
3.1.1. Estimulants
3.1.2. Narcòtics
3.1.3. Anabolitzants
3.1.4. Diürètics
3.1.5. Transfusions sanguínies
3.1.5.1. Com funcionenles transfusions sanguínies?
3.1.6. Altres
3.2. Relació substàncies amb la seva fi i en l’esport on s’utilitzen
4.Com es persegueix?
5. Com és sancionat?
6. Ben Johnson i Marion Jones, ets el mateix/a després de dopar-te?
7. Conclusions


INTRODUCCIÓ
Penso que per elaborar un bon treball, sigui del que sigui, s’ha d’escollir un tema relacionat amb alguna cosa que t’agradi, que et cridil’atenció i que sigui original. Només començar a pensar-hi jo ja sabia que hauria d’estar relacionat amb l’esport i si podia ser, que també afectés en l’àmbit de l’atletisme, que és el esport que practico i que cada dia m’agrada més.
Finalment, vaig arribar a la conclusió que fer el treball sobre el dopatge era la millor opció, aquest treball compliria tot allò que he comentat anteriorment,i no només em seria útil per poder elaborar un bon treball, sinó que també aprendria molt sobre un tema que no conec massa. En aquest treball explicaré temes bàsics sobre el dopatge i com es du a terme. La qüestió que em plantejo i sobre el que investigaré és si el velocista canadenc Ben Johnson i la velocista i saltadora de llargada Marion Jones els hi ha canviat molt la vida després d’haver-sedopat, buscant informació sobre els resultats obtinguts després i abans de dopar-se.







1.Que és el dopatge?
Entenem per dopatge l’ús de qualsevol substància o mètode artificial que permet millorar la condició física, ja sigui augmentant la massa muscular (per guanyar potència i per tant velocitat) o bé augmentant la nostra resistència.
La lluita antidopatge té dos objectius principals:1. Preservar la salut dels esportistes, ja que el dopatge pot tenir conseqüències molt perjudicials en l’organisme humà.
2. Que tots els esportistes estiguin en igualtats de condicions.

2. Què porta a un esportista d’elit a dopar-se?
Hi han moltes respostes possibles a aquesta pregunta, una podria ser que qui subministra la substància dopant li diu al esportista que és indetectable o que “lamaquina no pitarà ” si el control es fa passats uns dies, ja que s’elimina. Fins i tot es pot arribar a la situació de que l’esportista no sap que s’està dopant degut a que el seu entrenador o algun especialista que li diu: “pren-te això que són vitamines”, quan en realitat l’estan dopant, aquesta és una excusa molt comuna. Una altra cosa amb que s’ha d’anar amb compte és amb els medicaments, jaque molts contenen substàncies que estan considerades dopants.



2.1. Per sobreviure
Tothom pensa que ho fan per guanyar, però no sempre és així. Per exemple, en el cas del ciclisme, és un esport tan dur que més d’un s’ha dopat per simplement aguantar al grup principal (el pelotón) o per poder ajudar a algun component del equip per que tingui més opcions per guanyar. Si un esportista estroba malament en el moment més important de la competició no pot faltar però tampoc li serveix qualsevol medicació, llavors, en aquell moment poden estar en joc un contracte o una beca, tot depèn del seu rendiment. Algú li diu “pren-te això que et trobaràs millor, és difícil que et facin un control en dos o tres dies, desprès s’eliminarà, no tens de que preocuparte”. Tan esforç des de tan petit perarribar a la elit i viure del que més t’agrada no haurà servit per res.

2.1. Per guanyar
És el principal motiu que porta als esportistes a dopar-se. Guanyar és la fi suprema del esport competitiu i per això es sacrifiquen plaers, temps, estudis, part de la teva vida i fins i tot els valors morals. No es pot competir sense lluitar per la victòria, però aquesta es promoguda pels medis de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Projecte De Recerca
  • Com fer un projecte de recerca.
  • Projecte de recerca: Distròfia muscular de Duchenne
  • Projecte de Recerca
  • Projecte Treball de Recerca
  • Projecte de recerca Rodrigo
  • Projecte De Recerca 4t ESO 2014 2015
  • recerca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS