Psicología Comunitaria

Páginas: 15 (3558 palabras) Publicado: 6 de noviembre de 2012
1. Introducció

En aquest treball tenim el propòsit d’endinsar-nos en la Psicologia Comunitària (PC), una disciplina que reflexa les diferents formes de fer psicologia en diferents cultures i societats.
Primerament definirem el concepte de Psicologia Comunitària, els seus objectius i analitzarem el desenvolupament que ha tingut al llarg de la història en les tres regions on més influència hatingut: Estats Units, Espanya i Llatinoamèrica.

Un cop haguem definit la PC, explicarem els inicis de la Psicologia Comunitària, destacant que la seva aparició parteix de la resposta als problemes socials i polítics de les tres regions esmentades. A continuació parlarem del context interdisciplinari en aquest àmbit i de les diferents formes de relació entre disciplines segons Cessés Scurati(1974).

Els rols i funcions del psicòleg social en l’àmbit laboral és un dels punts més rellevants d’aquest treball ja que, explicarem en quins camps es recomanen els psicòlegs de la PC, amb quines característiques ha de comptar aquest i les funcions i centres d’acció on exerceix.

Un dels continguts més interessants que trobem en aquest treball és l’entrevista al professor Alipio Sánchez, elqual ha volgut col·laborar amb nosaltres i ens ha pogut explicar de manera més detallada en què consisteix la Psicologia Comunitària, la feina i rols amb els que ha de comptar un psicòleg d’aquest àmbit i la seva pròpia visió del futur d’aquesta disciplina.

Finalment, per acabar el nostre treball repassarem l’actualitat de la psicologia comunitària i analitzarem el futur d’aquesta disciplinatant recent.

2. Acotació de l’àmbit d’aplicació

La Psicologia Comunitària (PC) és considerada com un camp d’estudi de la relació entre els sistemes socials (comunitats), la conducta humana i la seva aplicació en la prevenció dels problemes del comportament humà, a través de la modificació racional i la comprensió socioambiental.
Té com a objectiu estudiar els factors psicosocials quepermeten desenvolupar i mantenir el control i el poder que els individus poden exercir sobre el seu ambient individual i social, per solucionar problemes i aconseguir canvis en l’estructura social.
La psicologia comunitària és una disciplina científica recent, ja que només fa quaranta anys del seu naixement formal en la conferència de Swampscott (Boston) de 1965, a partir de la qual s’inicien unasèrie de programes d’acció i publicacions que registren les seves primeres definicions.
Aquesta disciplina sorgeix amb força bàsicament en tres territoris:
* A l’Amèrica anglosaxona on es trobava el Moviment de Salut Mental Comunitària, la tendència descentralitzadora en el tractament de les malalties mentals, el moviment sociopolític de la “Guerra de la Pobresa”, programes de desenvolupament iplanificació urbans i la revisió dels programes de beneficència social (Mann, 1978). Entre els problemes que hi havien, s’incloïen la sobrecàrrega dels llocs de tractament de malalts, la insatisfacció creixent amb la psicoteràpia com a únic model d’intervenció psicològica i la necessitat de considerar els aspectes ambientals. (Heller i Monahan, 1977).

* A l’Amèrica llatina on està totalmentorientada al canvi social. Aquesta orientació pretén superar la desigualtat, la pobresa, la alienació o la indefensió, contràriament de la postura anglosaxona, que està dirigida a plantejaments més clínics que socials. (Buelga, Sofia; Musitu, Gonzalo; Vera, Alejandro; Ávila, M.Elena y Arango, Carlos (2009). Psicología Social Comunitaria. México: Trillas.). Neix a partir de la disconformitat amb unapsicologia social que es situava sota l’individualisme i la fragmentació, però que no responia als problemes socials. Podem dir doncs, que és una psicologia que sorgeix a partir del buit provocat pel caràcter subjectivista de la psicologia social psicològica. (Striker, 1983).

* A Espanya l’aparició de la PC és bastant recent i s’ha vist propiciada pels canvis polítics i socials que es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psicologia comunitaria
  • psicologia comunitaria
  • psicologia comunitaria
  • Psicologia Comunitaria
  • Psicologia comunitaria
  • Psicologia comunitaria
  • Psicologia >Comunitaria
  • psicologia comunitaria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS