psiconaliis

Páginas: 13 (3057 palabras) Publicado: 10 de marzo de 2014









1. MODEL PSICOANALITIC

Guia de treball individual i d’equip
Data lliurament: 11 de febrer




Paula Ballesté
1r Educació Infantil
Grup J (A)



Enciclopedia Práctica de Pedagogía (1989). El Psiconálisis. Volumen 6. Barcelona. Ed. Planeta.

A partir de lectura contesta individual les següents preguntes:

1. Per què es considera la Psicoanàlisi un modeldinàmic de la personalitat?

La psicologia es considera un model dinàmic ja que esta en constant moviment d’interacció entre els diferents aspectes psicològics i racionals. S’ha donat aquest nom ja que la psicologia té la necessitat de significar qualsevol cosa ja sigui en relació a la història individual com el comportament d’altres. Es denomina com a model dinàmic degut a que gira entorn a lesinstitucions familiars, educatives, sanitàries, socials, etc.
El dinamisme fa referència a la intencionalitat terapèutica que consisteix a retreure un fet antic traumàtic, ja que la teoria psicoanalítica diu que el traumatisme ve de situacions i relacions acumulatives.
També és parla de dinamisme ja que un estadi mai s’abandona per complet, sempre deixa petjada tot i que es passi al següent.2. Què és el conflicte intrapsíquic i per què és important per Freud?

El conflicte intrapsíquic apareix quan a una persona s’hi oposen exigències internes contradictòries. Aquest conflicte té l’origen en la neurosis i a l’hora forma part del desenvolupament normal o natural de la personalitat, que es desenvolupa en base a una seqüència de conflictes, resolució d’aquests i aparició d’altresde nous.
Aquest conflicte pot ser reconegut per la persona quan neix de la contradicció entre els desitjos propis i les exigències morals del rendiment (de comportament imposat des de fora) o de la contradicció entre desitjos contraposats davant una mateixa situació, persona o fet.
El conflicte pot no ser reconegut pel subjecte que el pateix, si això succeeix, el conflicte és entès de maneraequivocada i pot provocar desordre de la conducta amb símptomes com l’obsessió, etc. El conflicte intrapsíquic, és creat a partir de contradiccions pròpies, les quals serien el nucli de la neurosis. Cal diferenciar el conflicte originat per la realitat externa en la que variant-la, varia en conflicte.
A Freud el que més li interessa d’aquest conflicte és el seu origen, ja que creu que totl’origen de tot traumatisme està en un fet traumàtic antic i per a poder superar-lo cal retrocedir al passat, assimilar-lo i acceptar-lo. Segons Freud la importància del traumatisme recau en la simbolització que l’acompanya.


3. FORMACIÓ DE LA PERSONALITAT: Definiu les tres instàncies psíquiques i la seva relació amb el principi de plaer i el principi de realitat. Poseu un exemple que il·lustri elfuncionament d’aquestes tres instàncies.

La primera instància que veiem és la del “allò”, el qual és la part més primitiva i innata de la personalitat. Aquesta instància representa els nostres impulsos, necessitats i desitjos més elementals sense tenir en compte les demandes de la realitat. Un exemple d’aquesta instància podria ser el comportament d’un bebè, el qual no té en compte la realitati actua segons els plaers i impulsos de cada moment.

La segona instància psíquica és la del “jo”, la qual li permet la espera de la satisfacció o que a l’hora enriquirà la gratificació quan la necessitat estigui satisfeta. Té com objectiu satisfer es plaers de “l’allò” però de manera realista, tenint més en compte les demandes de la realitat. Un exemple podria ser la preparació d’un viatge perfer en un futur no molt llunyà. Aquesta preparació aportarà a la persona certes satisfaccions i il·lusions al pensar que l’acabarà realitzant, amb qui, quan i a on. Aquesta espera fa que la il·lusió per allò que vols aconseguir sigui mes llarga i duradora.



La tercera instància que trobem és la del “superjò”, que com a diferència del “jo”, correspon a les forces repressives que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS