Puerto Rico

Páginas: 3 (555 palabras) Publicado: 29 de septiembre de 2014
PUERTO RICO
Puerto Rico té una història relacionada a la de Cuba , però , a més , ha patit en major grau , la independència d'Haití; ja que aquí era on s'exiliaven els rebels de la illaL'Espanyola quan la sort els era desfavorable. Té una societat esclavista com Cuba , i un gran desenvolupament del cicle del sucre .
Les aspiracions independentistes a Puerto Rico comencen a manifestar-se en1821 però no generen revolucions ni enfrontaments. No obstant, la situació s'anirà enverinant i el 23 de setembre de 1868 es va llança l’anomenat Crit de Lares , el crit d'independència contra Espanya.La rebel·lió és aixafada en poc temps, encara que es considera que es proclama la primera República, durant un dia. Els revoltats són alliberats aquest mateix any, quan a Espanya cau Isabel II i esproclama la primera República .
Malgrat aquesta derrota les relacions de Puerto Rico amb Espanya no tornaran a ser iguals. A Cuba la guerra es prologa durant 10 anys, però Puerto Rico a partir de 1869tria els seus propis diputats a les Corts espanyoles. No tenen autonomia política, tot i que aquesta és una aspiració que es negocia amb Espanya intensament. L'autonomia política arribarà el 1897,quan la pressió dels Estats Units sobre la regió és molt gran .
El 1898 esclata la guerra entre els Estats Units i Espanya pels territoris de Cuba , Puerto Rico i Filipines. Espanya és derrotada .Després de la guerra Hispanoamericana , el 1898 , Estats Units va envair a Puerto Rico. La guerra va acabar amb un armistici, el Tractat de París, en què Espanya atorgava Puerto Rico als Estats Units. Hihavia un compromís dels EUA de no ocupar Cuba, però no es va dir ni de Filipines ni de Puerto Rico. En aquesta data l'illa de Puerto Rico passa a ser administrada per EUA , però no és un Estat ambtots els drets. No és proclama així la independència però sí la separació d'Espanya. A partir de llavors, Puerto Rico es va convertir en territori nord-americà. Hi va haver un govern militar que va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • A Puerto Rico
  • Puerto Rico
  • Puerto Rico
  • puerto rico
  • Puerto rico
  • Puerto Ric
  • Puerto Rico
  • Puerto rico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS