ramon llull

Páginas: 5 (1067 palabras) Publicado: 6 de abril de 2013
Resum de la vida de Ramon Llull

La vida de Ramon Llull es divideix en tres etapes. La primera d'aquestes, l'etapa cortesana, es posa el seu inici amb l'ocupació i la conquista de l'illa de Mallorca pel rei Jaume I, l'any 1229. Tres anys després neix Ramon Llull a la ciutat de Mallorca, fill d'una família benestant barcelonina que s'havia traslladat a l'illa amb Jaume I, és a dir, formavenpart de l'elit dirigent. Entre l'any 1235 i el 1238, Jaume I conquereix Eivissa i València. Quan Ramon té 25 anys es casa amb Blanca de Picany, amb la qual té dos fills. Aquell mateix any rep un càrrec palatí: senescal de l'infant Jaume. I conrea la poesia trobadoresca.

La segona etapa de la seva vida és la seva etapa de formació i està marcada per la Il·luminació de Randa. A l'any 1263 té lloc laconversió de Llull a la vida religiosa, després d'una visió miraculosa i profètica de Crist. Entén que ha de dedicar la seva vida i la seva obra a Déu. Fins que ven totes les seves possessions i trenca els vincles familiars. L'any 1265 inicia la seva etapa de formació intel·lectual a Mallorca. Allà aprèn àrab amb un esclau i estudia sobretot llatí. Fa vida al Puig de Randa i comença a concebre laseva Art, la qual li és revelada per Déu com si es tractés de la Bíblia. Aquesta revelació és l'anomenada Il·luminació de Randa. Entre aquest any i el 1274 va escriure el Llibre de contemplació a Déu i Art abreujada d'atrobar veritat. L'any següent l'infant Jaume crida Llull a la cort de Montpeller a fi que que un savi franciscà examini les seves obres. A més, li proporciona els mitjansnecessaris pe fundar una escola monacal, el monestir de Miramar, per formar missioners. Passat només un any es funda el monestir de Miramar i Llull es dedica a la vida contemplativa i escriu el Llibre d'Amic e Amat i el Llibre de l'orde de cavalleria. Mor Jaume I i Pere el Gran hereta Catalunya, Aragó i València. Jaume II hereta el Regne de Mallorca, el Rosselló i Montpeller.

La seva darrera etapa foula de màxima producció i difusió. L'any 1283, Llull és a Montpeller defensant i ensenyant la seva Art. Va escriure dos obres, Art demostrativa i Llibre d'Evast, d'Aloma e de Blanquerna son fill. Fa el seu primer viatge a París l'any 1288, la ciutat que representa el centre intel·lectual d'Europa, per defensar la seva Art. Acaba fracassant davant l'aristotelisme i l'escolàstica oficials. Escriu tresllibres, Fèlix o llibre de meravelles, Llibre de les bèsties i Ars inventiva. L'any 1292 i 1293 va a Gènova després d'estar-se a Roma, on pateix una depressió. S'embarca cap a Tunis per predicar als infidels. Al 1294 torna a Roma i es relaciona amb el pap dimissionari Celestí V. Escriu l'Arbre de la ciència i Desconhort. Al cap d'un parell d'anys torna a París i escriu l'Arbre de filosofiad'amor. Un any després se'n torna a Mallorca on escriu el Cant de Ramon. L'any següent inicia un viatge aventurer a Xipre, Armènia, l'Àsia Menor i Jerusalem; també, a Gènova i Montpeller. Durarà uns cinc anys i escriu el Llibre de l'ascens i el descens de l'intel·lecte. El segon viatge missioner al nord d'Àfrica el fa l'any següent. Allà disputa amb els muftís musulmans la seva Art i finalment ésexpulsat del país després d'estar empresonat durant sis mesos. Al 1308 arriba a Pisa. En un naufragi perd bona quantitat de llibres però torna a escriure l'obra perduda. L'any 1309 la seva obra és acceptada pels universitaris a la Facultat d'Arts Liberals, però no tant a la de Teologia. El Concili de Viena del Delfinat és beneficiós per a Llull i les seves idees i, escriu Lo Concili. Al 1312 hi destacaa redacció de l'obra homilètica més important de Llull: Liber de Predicatione. Dos any abans de la seva mor treballa a Tunis i a l'edat de 84 anys mor Ramon Llull, arriba moribund a Mallorca, o mor en el vaixell de tornada. Hi ha una llegenda que diu que els musulmans el lapidaren a Bugia. Les seves despulles són dipositades a l'església dels franciscans de la ciutat de Mallorca. Aquí el seu cos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ramon llull
  • ramon llull
  • Ramon Llull
  • Ramon Llull
  • ramon llull
  • ramon llull
  • ramon ,llull
  • Ramon llull

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS