Reflexió sobre la psicologia de la personalitat

Páginas: 6 (1348 palabras) Publicado: 28 de abril de 2011
INTRODUCCIÓ
Aquesta vegada responem preguntes de tipus més pràctic, tot i que potser aquesta no sigui la paraula adequada, i menys concentrat en els continguts teòrics dels materials de l’assignatura. És moment de centrar-nos en el nostre propi punt de vista i les nostres expectatives després d’haver estudiat els mòduls per a la realització de les pacs. És hora de valorar i reflexionar sobre elque hem aprés.

PREGUNTA 1
Què consideres que pot aportar la Psicologia de la Personalitat al treball diari del psicopedagog/a?
La personalitat és el resum de tots els processos i mecanismes psicològics que constitueixen la individualitat de la persona. Per tal de fer una adequada anàlisi de la conducta/personalitat, el primer que cal tenir present és que cada un de nosaltres tenim la nostramanera de ser, sentir, pensar i actuar. La personalitat també és un concepte que fa referència a un conjunt de propietats que donen a la persona una individualitat psicològica única, un aspecte humà molt important.
Aquestes propietats formen part de subsistemes que interaccionen entre ells i, per tant, són molt importants a l'hora d'analitzar la personalitat. Les propietats amb els seussubsistemes són: el caràcter que ve associat al subsistema evolutio-motivacional, el temperament amb el subsistema afectiu-emocional, la constitució amb el subsistema organísmic-fisiològic , i la intel•ligència amb el seu subsistema racional- cognitiu.
Cal tenir en compte l'estat psicològic de l'individu i comptar amb la variabilitat que pot tenir en la seva conducta i personalitat. Aquesta variabilitatpot ser per les característiques estables i pròpies de l'individu o per les externes a ell, és a dir, fenòmens del medi o de la situació. Una vegada tenim presents aquests conceptes (propietats, subsistemes de la personalitat i variabilitat de la personalitat) cal tenir present que la psicologia de la personalitat és una ciència i com a tal s'adapta als models científics.

PREGUNTA 2
D’entre elsconceptes treballats al llarg de l’assignatura, quins creus que tenen més rellevància en el treball de psicopedagog/a per l’elaboració d’un PI?
Fent referència a termes com caràcter, idiosincràsia, temperament, constitució... i sabent que cada persona pensa, actua, sent, i és d’una manera determinada que la fa única i diferent als altres i per tant molt en relació amb la Psicologia de laPersonalitat, no podia ser d’un altra manera que el principi de personalització de l’ensenyament sigui avui, una premissa que s’assumeix en bona part dels sistemes educatius i que així per donar resposta a situacions singulars i complexes de determinats alumnes s’utilitza una eina de planificació de mesures, actuacions i suports, el Pla Individualitzat (PI).
En els casos en que alumnes que presentenalgunes necessitats educatives i personals diferents de les de la resta de companys i resulten insuficients per atendre’ls les adaptacions incorporades en la programació ordinària de l’aula, les mesures de reforç i les previstes en un pla de diversificació curricular, cal elaborar aquest pla. Per tal de fer una adequada anàlisi de la conducta/personalitat, el primer que cal tenir present és que cadaun de nosaltres tenim la nostra manera de ser, sentir, pensar i actuar.
La personalitat, com dèiem, és el resum de tots els processos i mecanismes psicològics que constitueixen la individualitat de la persona. Cal valorar-ne les propietats (temperament, intel•ligència, constitució, caràcter) i els seus subsistemes, així com l’estat psicològic de l’individu i la seva variabilitat.
Iniciaríeml'anàlisi amb l’historial de la persona i faríem una hipòtesi de treball. Posteriorment exploraríem la situació donada amb algun mètode com podria ser: entrevistes personals a familiars i amics, qüestionaris, tests, proves objectives, observació del comportament, escales de valoració, tècniques de graella i diferencial semàntic. Una vegada feta l'exploració de l'individu procediríem a l’anàlisi amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psicologia de la personalitat
  • Psicologia De La Personalitat
  • Historia psicologia personalitat en criminologia
  • Reflexió sobre el despotisme il·lustrat
  • Reflexio sobre la moral
  • Reflexi Sobre El Concepte De Bellesa
  • rEFLEXIO SOBRE EL MANUAL DE CONVIVENCIA
  • Reflexio Sobre La Inquisicio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS