Reseum del proleg de tirant lo blanc

Páginas: 11 (2733 palabras) Publicado: 28 de febrero de 2012
En 1490 es va imprimir una novel•la Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell . Una obra amb dues visions contraposades: un món medieval i l’altra primeres manifestacions del Renaixement amb la caiguda de Constantinoble per els turcs en el 1453, succés que va assenyalar el pas de l’època medieval a la moderna.


Orígens de la novel•la de cavalleries

Els precedents del gènere novel•lesc sóntraduccions lliurament a les llengües vulgars de poemes èpics grecs i llatins, com les cèlebres llíada i Odiessa.
Aquestes recreacions anaven adreçades a l’aristocràcia perquè tenien interès en aquestes histories de herois del món clàssic.
Uns relats que conformen l’anomenada matèria de Bretanya. Les obres reflectien una Bretanya on els cavallers vivien en les seves aventures.
L’autor que vadivulgar la matèria de Bretanya va ser Chrétien de Troyes. Les seves obres, escrites en francès, en octosíl•labs apariats, que es caracteritzen per la imprecisió històrica, l’exotisme geogràfic i la presència d’elements meravellosos.
Obres on els cavallers es convertien en encarnacions de nobles virtuts: lleialtat, fidelitat.. i que s’ambienten en castell boirosos, jardins encantats.. on lapresencia de nans, gegants o mags es una constant.
Uns cavallers errants, ja que aquests sovint es troben en guerra pel més mínim insult i que, a més, no tractaven de manera tan civilitzada les dames.
A Catalunya aquesta matèria de Bretanya és present en dos poemes narratius:
1. Blandín de Cornualla
2. La faula, de Guillem Torroella
Aquest darrer servirà d’estímul a Martorell per construir alscapítols CXC - CCII del Tirant lo Blanc.



L’estament cavalleresc

A partir del segle XIV, l’estament cavalleresc perd protagonisme, un esdeveniment on els cavallers busquen alternatives per mantenir el seu prestigi.
Les alternatives que tenia al seu abast l’estament cavalleresc sobre seu, exercirien els predecessors artúrics: la realitat es que va imitar la literatura a la Baixa EdatMitjana. Aquest fet i la pau relativa van abocar els cavallers a crear una sèrie d’espectacles esportius i militars per demostrar el seu valor i poder exhibir-se: justes, torneigs o passos d’armes. Aquests darrers constituïen, la més virtuosa i viril manifestació de la cavalleria del segle.
Uns espectacles militars esportius que eren útils als cavallers perquè els permetien mantenir el cos en plenapreparació física, a més, hi podien guanyar diners i, per últim, aconseguien un renom que els permetia que desprès fossin cridats per importants prínceps i senyors per anar a la guerra.
La cavalleria al segle XV té un paper més d’ostentació i de luxe no pas social. I alhora, la literatura s’aprofita de les heroïcitats de molts d’aquests cavallers. D’aquesta manera, la vida i la ficció es veuenmútuament interrelacionades.
De tota manera la vida cavalleresca no sempre era elegant i fastuosa ,ja que sovint els cavallers solucionaven problemes a través d’una guerra.



Novel•les cavalleresques i llibres de cavalleries

Les biografies de cavallers van fer néixer al segle XV un nou tipus de narració que té com a protagonista .
Obres com aquesta tipologia són el Jehan de Saintré, escritavers de 1456, els primers episodis se situen a Barcelona, que insereix personatges reals, contemporanis amb la finalitat que el lector cregui que allò que està llegint no és ficció sinó veritat. I el Tirant lo Blanc encaixaria com anell al dit dins aquesta tendència.



La vida literària a la València del segle XV

Durant el segle XV el regne de València passa a convertir-se en el centre dela Corona d’Aragó. Hi ha dues raons principals : d’una banda, les epidèmies de pestes del segle XIX afectaren molt menys València que als altres territoris de la Corona. L’altra València substitueix Barcelona com a capital financera de la Corona gràcies a una notable activitat econòmica . Aquesta activitat fa que la vida de la literatura valenciana sigui considerada com la més important de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo blanc pròleg
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS