Ressenya llibre a sang freda, truman capote

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1054 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 15 de diciembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Títol: A sang freda (In Cold Blood)
Autor: Truman Capote
Editorial: Círculo de Lectores
Col.lecció: Alta Tensión

Les dues Amèriques

Què mou a dos lladres d'estar per casa a entrar a la residència d'una família acomodada de ranxers, lligar i emmordassar els seus quatre membres, per després disparar-lis amb una escopeta, un per un? I, sobretot, quina classe de persona és capaç defer això per 40 dòlars, uns binoculars i una petita ràdio? Aquesta és la pregunta que es van fer molts americans un matí a finals de 1959, quan van obrir el diari i es van trobar amb la notícia del cruel assassinat de la família Clutter.
Truman Strecktus Persons també s'ho va preguntar. El que no sabia en aquell moment Truman Capote (ja havia adoptat el cognom del marit de la seva mare) és queacabaria dedicant 6 anys de la seva vida a investigar el cas, a entrevistar els veïns i la policia de Holcomb, lloc dels fets; no sabia que acabaria coneixent els assassins i que trabaria una relació més enllà de l'estrictament professional amb ells. Però el que no podia imaginar-se aquell fred matí de novembre és que la història de l'assassinat dels Clutter donaria lloc a la seva obra mestra, A sangfreda, que el consagraria com a un dels millors escriptors nord-americans del segle XX. Tampoc sabia que escriure aquest llibre li crearia un trauma que mai més superaria.
Truman Capote era, en aquell moment, un jove de 34 anys, amb una novel.la autobiográfica, Otras voces, otros ámbitos, amb la que va fer una primera temptativa amb la "novel.la document", ja que relatava una història fictíciaplagada de referéncies reals, de la seva vida. Des de llavors va tenir el neguit de trobar una història real que li donés el material per escriure una novel.la.
I va passar lo de la tragèdia de Holcomb. Capote va dir anys més tard que la història del crim no li interessava especialment, que el que volia era escriure una novel.la en que cada cosa relatada fos rigorosament certa. Després dela publicació d'A sang freda, no va faltar gent que visités Holcomb amb el propòsit de trobar errades al llibre de Capote, detalls que només havien passat a la seva imaginació. Ningú ho va aconseguir.
A A sang freda es relata l'assassinat de Herbert, Bonnie, Kenyon i Nancy Clutter a mans de dos ex-convictes, Perry Smith i Richard Hichcock. El mòbil d'aquests sembla ser el robatori, tot i laridiculesa del seu botí. Capote va anar per primer cop a Holcomb animat pel diari on treballava en aquells moments, The New Yorker. En un primer moment tenia pensat narrar només una part de la història, però al mig de les seves investigacions es va detenir als assassins. Aquest fet va donar un nou tomb als plans de Capote, ja que li va ofereix la oportunitat de conéixer Smith i Hichcock, trabant unaamistat especial amb el primer. Aquesta relació va fer que Capote decidís no publicar el seu llibre fins a l'execució dels assassins, sis anys més tard de l'inici de les seves investigacions.
El llibre és presentat per un narrador omniscient que ens va explicant, alternament, dues històries paral.leles: una amb Holcomb com a escenari (primer, la vida de la família Clutter els últims moments abansde ser assassinats, després la repercussió del crim entre els habitants de la petita ciutat); l'altra a diversos punts del sud dels Estats Units i de Mèxic, on es veu el periple de la fugida de Smith i Hichcock. Gràcies a la veu d'aquest narrador que tot ho veu i ho sap, no només coneixem els detalls dels esdeveniments, sinó que se'ns permet endinsar-nos en la ment dels assassins. És aquest undels punts clau d'A sang freda , la oportunitat d'entendre els botxins, d'anar més enllà dels fets.
La tria del punt de vista narratiu pot cridar l'atenció, si es té en conta que Capote utilitza un omniscient podent haver-se situat com a narrador protagonista: moltes de les escenes que descriu les va presenciar (ell estava amb el sheriff de Holcomb, Alvin Dewey, quan el truquen per comunicar-li...
tracking img