Restauración borbónica

Páginas: 16 (3775 palabras) Publicado: 29 de diciembre de 2014
U. D. V-VI: ECONOMIA I SOCIETAT AL S. XIX

ELS CANVIS DEMOGRÀFICS

Al s. XIX es produí un creixement demogràfic moderat, però sense precedents en la història d’Espanya. La població espanyola creix lentament, passant d’11’5 milions l’any 1800 a 16 milions l’any 1877. La taxa de mortalitat era alta (30 ‰), afavorida per les guerres (cubana i carlina), el manteniment de les epidèmies(còlera, 1885) i les crisis de subsistència (Andalusia).
La mortalitat començarà a baixar a partir de 1885 per la millora de la dieta (blat de moro i patata) permet reduir la mortalitat, sobretot, infantil.
Fins el 1860 les migracions internes són d’escassa magnitud (la proporció entre població rural i urbana es manté idèntica a la del segle anterior). A partir de 1860 es produeix un desplaçament de lapoblació cap a les zones urbanes i litorals. Però no s’arriba a la concentració urbana europea (1880, Madrid i Barcelona 400.000 i 300.000, mentre que Londres supera el 4.000.000 d’habitants). El 70% de la població encara viu a municipis de menys de 5000 habitants).
En aquest període comença la transformació urbanística de les ciutats. S’enderroquen les muralles i es construeixen eixamples enles ciutats (Eixample de Barcelona d’Ildefons Cerdà, 1859).
Com que la lenta transformació de l’economia espanyola no pot assimilar l’increment de població, des de 1850, molts gallecs, asturians, bascos i catalans emigren a Cuba i a Amèrica. La legislació liberal afavoreix l’emigració cap ultramar.

Els canvis demogràfics a Catalunya
A Catalunya el descens de la natalitat i la mortalitat éssuperior al del conjunt d’Espanya (inici del cicle demogràfic modern), donant lloc a un increment major de la població (creixement d’un 145%, per un 81 % espanyol). Aquest creixement demogràfic provoca l’èxode rural de l’interior a la perifèria (Barcelona i litoral) i cap a Amèrica. També es produí una immigració forana des d’Aragó, el País Valencià i, mes tard, també murciana (1888).

LATRANSFORMACIÓ DE L’AGRICULTURA

Els governs liberals intenten suprimir els obstacles que impedeixen l’explotació rendible de la terra i la millora de la producció industrial. La legislació liberal va prioritzar les reformes agràries per fer més rendibles les explotacions, disminuir l’enorme dèficit de la hisenda pública i modernitzar les comunicacions.

Les reformes liberals

Supressió del règimsenyorials: 1836, abolició definitiva dels drets derivats de les senyories jurisdiccionals. Els nobles renuncien al dret d’administrar justícia i a nomenar les autoritats locals a canvi de conservar la propietat de les terres.
1836, Llei de desvinculació de les primogenitures (mayorazgos): autoritza als propietaris a vendre les terres lliurement.
Les desamortitzacions:
a) Desamortitzacióeclesiàstica o de Mendizábal (1836). Es suprimeixen monestirs i convents.
b) Desamortització de les terres dels municipis o de Madoz (1855). Són terres municipals arrendades a particulars.
Els objectius eren reduir el dèficit públic, finançar les guerres carlines i crear una base de propietaris mitjans fidel al liberalisme.

Transformacions de l’agricultura catalana

Catalunya presenta algunesdiferències fonamentals respecte a la resta d’Espanya. L’emfiteusi i la rabassa morta quedaren assimilats a un arrendament a llarg termini (masoveria, arrendament i parceria). Els antics senyors conservaven la propietat i els pagesos el domini útil. Aquests nous contractes de conreu permetien l’apropiació per part dels pagesos de bona part del producte estimulant l’aplicació de millores queaugmentaren la producció.
D’aquesta manera, el predomini de la mitjana propietat i el règim d’emfiteusi afavorí una creixent especialització al litoral i prelitoral (vinya, fruita seca) destinada a l’exportació i l’aplicació de millores tècniques (eines, adobs, noves rotacions, extensió del regadiu) que van permetre un augment molt important de la producció i el pas d’una agricultura d’autoconsum a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La restauración borbónica
  • Restauracion borbonica
  • Restauracion borbonica
  • Restauración Borbónica Resumen
  • La Restauración Borbónica (1875-1898)
  • Breve Resumen De La Restauración Borbónica En España
  • Restauracion borbonica
  • la restauración bórbonica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS